Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

Последна актуализация

18 06 26

Инициатива на Общобългарска Фондацията
„СВ. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ”

2014 г. - 120 год. от идването в България

2016 г. - 150 г.  от рождението му  и  100 г.от смъртта му

По уикипедия

Луи Айер

от Уикипедия  +

Роден: 17 ноември 1865 г. Хомберг, Швейцария

Починал: 2 септ. 1916 г. (на 50 г.) Дойран, днес Р.Македония

Луи-Емил Айер (на френски: Louis-Emil Eyer) е български педагог и общественик от швейцарски произход, смятан за основател на спортното движение в България.

Биографични данни

     Луи Айер е роден в Хомберг, кантон Берн, Швейцария през 1865 година. Учи в Лозана, Женева и Нюшател и преподава спортни дисциплини в град Вьове.

     В 1893 година българският просветен министър Георги Живков кани Луи Айер заедно с още 9 швейцарски педагози в България, където да поставят основите на спортното образование в страната. Айер преподава физическо възпитание в Лом (1894), Силистра (1903) и Русе (1909) и е главен треньор на Юнашките дружества в страната. Въвежда модерно физическо възпитание с нови спортни дисциплини, като спортовете лека атлетика, вдигане на тежести, борба, бокс. Ръководи техническата комисия при гимнастическия съюз „Юнак“. През 1895 г. основава в Лом "Дунавски юнак".

     При избухването на Балканската война Айер, макар и чужд гражданин, смята защитата на втората си родина за свой дълг. В деня на обявяването на мобилизацията, със знаме в ръка, заедно с невръстния си син, държи прочувствена реч и само за 2 часа се записват 500 доброволци,  решени да формират  Русенски юнашки легион, като този на Раковски и Левски. Повечето са мобилизирани в редовните войскови формирования - дружините на „Македоно-одринското опълчение”. Но във София идеята за юнашки легион се реализира. 205 "юнаци-легионери” създават легиона-рота, който на 23 Октомври с музика и знаме е изпратен към фронта на Орлов мост. Луи Айер се включва като доброволец и е назначен за негов ротен командир в българската войска, 1-ва рота на 12-та лозенградска дружина от Македоно-одринското опълчение, сформирана в Бургас. Легионът се бие на Македонския фронт при Султан тепе и Драм теке. За героизъм в боя Луи Айер е произведен в по-горен офицерски чин и на 2 пъти е награждаван с кръст „За храброст“.

     След разгрома на България в Междусъюзническата война в 1913 година издава на френски книгата "Pro Bulgaria" („За България“), в която защитава българските позиции и дарява всички приходи на българските ветерани от войните. Публикува статии за България във вестник „Ла Женев“.

    При включването на България в Първата световна война Луи Айер отново доброволно постъпва в армията. За да предпазят неговия живот, първоначално е зачислен към обоза, срещу което протестира. След това влиза като офицер в редовете на 33-ти пехотен Свищовски полк. Айер се разболява и умира на 2 септември 1916 година като командир на рота при отбраната на град Дойран. Погребан е до село Чаушли, днес в Република Македония. Едва през 2018 г. група ентусиасти откриват мястото на разрушения от сърбомани паметник край с. Чаушли , до бившата военно полева болница през 1916 г. и преведоха и издадоха "Про Булгария". Подробности вижте на "Новини"-180626 . Поклон на ентусиастите и д-р Врабевски, поклон пред Швейцареца с Българско сърце !

     В 1991 година в Русе е учредено Българо-швейцарско дружество, което носи името „Луи Айер“. На Луи Айер е наименуван стадионът в град Силистра.

    Същата година /1991 - на 5 декември в Лом също се учредява Дружество за Българо-швейцарско приятелство "Луи Айер", а още през 1927 година на негово име е кръстена улица -"Луи Айер", където днес е поставен негов барелеф. Спортни стадиони и площадки пък носят името на основания от Луи Айер - "Дунавски юнак".

     На улица „Айер” в София възстановеният СБГД "Юнак" стана инициатор за поставянето на барелеф на Луи Айер.

     А в Антарктида е именуван връх Айер в планината Елсуърт.

     Предложение за мястото на негов паметника е, в района пред метростанция „Стадион В.Левски”. Това е мястото на игрище „ЮНАК”. Паметникът "ЮНАК" и района са разрушени при бомбардировките на 10 Януари 1944 г. Непосредствено зад станцията на метрото в градината може да се оформи мемориален комплекс на швейцарските учители с отделни паметници на Луи Айер и  Даниел Бланшу.

                             Очакваме Вашата помощ и съпричастностНАБИРАНЕ СРЕДСТВА

 

     Вашите предожения изпращайте на адрес  fondacia.svgeorgi@gmail.com

        В град Виве на Женевското езеро където е домът на внука на Луи Айер всеки ден се вдигат швейцарското и българското знаме!

        1 Ное 2014 Берн Швейцария - Честване на Луи Айер в посолството ни в Берн, с участието на неговия внук Луи Айер, информацията ни е от г-жа Зоя Апостолова, председател на д-во "Луи Айер"-Лом, автор на няколко книги за него, активен член на движението "Юнак".

   

 

Л.Айер,С.Вюрш,ЗояА.,К.Иванова,Л.Митев        Залата на тържеството         Посланик Плугчиева,Л.Айер,С.Вюрш,ЗояА.

       15 Окт. 2014  По време на подготовката на изданието за печат, на 14 и 15 Октомври в София се представи филмът на студентския клуб „Българска история” – „Швейцарецът с българско сърце”. С финансовата подкрепа на VIVACOM младите изследователи, родолюбци и творци използват магията на киното, документалното представяне на историческите факти, подходящи говорители, чудесни и автентични възстановки, за да оживят образа на изключителната личност Луи Айер. Установените контакти с този клуб още при подготовкатана филма показва, че идеята има голям потенциал и той се развива.

      Септ. 2014  По повод подготовката на кратко информационно издание за Луи Айер и останалите швейцарски учители по гимнастика дошли преди 120 години в България и изиграли изкючително важна роля за физическото и патриотично възпитание на младите българи, българо-швейцарските фирми в България и дипломатическите представители проявяват учудваща незаинтересованост към тази годишнина, която е един от стожерите на българо-швейцарското приятелство.

     16 Май 2014  На тържество в с.Расово до Лом в "Деня на спорта" се отбеляза 120 г. от пристигането на учителите по гимнастика в България. Организира Зоя Апостолова, предс. на Българо-швейцарското д-во "Луи Айер", с участие на Никола Проданов -председател на СБГД "ЮНАЧЕ", преподаватели от НСА, обществеността от Лом и училища от съседни селища.

     28 Яну. 2014  Предлага се да се издаде за първи път на български, посочената по-горе книга на Луи Айер издадена на френски в Швейцария, в защита на истината за поведението на българските войски през Балканската и Междусъюзническата войни.  (М.Гевренова)

      21 Яну. 2013    Предложение паметникът на Луи Айер, на Даниел Бланшу и мемориалът на Швейцарските учители да се обединят в общ Мемориал, с което логически се обединява вечната признателност към тези достойни мъже.

      През 2014 г. тържествено ще се отбележи 120 години от идването на Луи Айер в Лом.

      Дек. 2013      Организира се Обществен съвет за трите паметника: ЮНАК-1912,  Луи Айер,  Швейцарски учители.