Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

22 05 20

С22 Ханюел 2

ФИРМАТА  HONEYWELL

  

Компанията Honeywell International, Inc.

     Honeywell International, Inc. (Хъниуел) е американска мултинационална компания-конгломерат, която произвежда различни търговски и потребителски продукти и аерокосмически системи, предоставя инженерингови услуги за голямо разнообразие от клиенти – от частни потребители до големи корпорации и правителства. Компанията се състои от три подразделения, известни като „стратегически бизнес единици“ – Honeywell Aerospace, Honeywell Automation and Control Solutions и Honeywell Performance Materials and Technologies.

     Honeywell е компания, включена в числото на първите 100 от Fortune 1000 (най-голѣмите компании в света). През 2016 г. Honeywell е класирана на 75-о място от Fortune 500. В Honeywell работят прибл. 130 000 служители, от които около 58 000 са заети в САЩ. Управлението на компанията е разположено в Морис Плейнс (Morris Plains), Ню Джърси. Компанията и нейните корпоративни предшественици са били част от индекса Дау Джоунс   (пазарен индекс показващ състоянието на промишлените предприятия на американския фондов пазар) 

     Настоящето име на компанията, Honeywell International Inc., е получено, след като Honeywell Inc. е придобита от много по-голямата AlliedSignal през 1999 г. Управлението на компанията се обединява с това на AlliedSignal в Мористаун, Ню Джърси; обединената компания обаче избира името „Honeywell" поради превъзходната разпознаваемост на марката. През 2015 г. централата е преместена в Морис Плейнс.

     Корпорацията Honeywell International е известна със своите разработки в областите на аерокосмическото оборудване, технологии за експлоатация на сгради и индустриални съоръжения, автомобилно оборудване, много специализирани изделия. Компанията произвежда също термостати, сензори, сигнално-охранителни системи, вентилационни системи, турбокомпресори, климатици, бойлери, вентилатори, сейфове, домашни генератори и хартиени шредери.

     История:

     На 12 април 1955, Minneapolis-Honeywell започва джойнт венчър с Raytheon, наречен Datamatic, за да навлезе в компютърната индустрия и да се конкурира с IBM. След две години, през 1957, е продаден и инсталиран първият компютър D-1000. През 1960, Minneapolis-Honeywell изкупува дела на Raytheon в Datamatic и го превръща в свое подразделение Electronic Data Processing division (днес Honeywell Information Systems). Honeywell придобива също компанията Computer Control Corporation (3C, пионер в миникомпютрите), който става Computer Control Division. През по-голямата част от 1960-те Honeywell е член на т.нар. „Снежанка и седемте джуджета“ в компютърната индустрия. IBM е „Снежанка“, а джуджетата са седем значително по-малки компании: Burroughs, Control Data Corporation, General Electric, Honeywell, NCR, RCA и UNIVAC. По-късно, когато броят им е намален на пет, те стават известни като „BUNCH“ според инициалите: Burroughs, UNIVAC, NCR, Control Data Corporation и Honeywell.

     През 1961 президент става Джеймс Бингър, а от 1965 и председател на борда. Той трансформира подхода на компанията, като поставя ударение върху печалбата вместо върху обема. Засилва и експанзията в чужбина, където шест фабрики генерират 12% от приходите. Той променя и официалното име от „Minneapolis-Honeywell Regulator Co.“ на „Honeywell“. През 1960-те, Honeywell продължава да поглъща компании, сред които Security Burglar Alarm Company през 1969.

    В България Хънюел се появи преди 60 години, премина през няколко форми на работа.

     Honeywell България ключови дати:

    1960 Honeywell започва да работи на Българския пазар от края на 1960 г. през   Honeywell Italy. През   1979 първият цифров контролер (TDC BC+DEP) е инсталиран в страната.

    1981 Honeywell съвместно с Министерството на Химическата Индустрия създава Технически Център с цел подпомагане внедряването на DCS (цифров контролер) системи в България. Първата DCS система и първата BMS система са инсталирани в страната.

    1983 Honeywell създава Joint Venture "Systematics" за продажба и внедряване на продуктите и системите на Honeywell. "Systematics" печели първият международен проект през 1985. Honeywell постига значителен пазарен дял и заема лидерски позиции на пазара в България през следващите години.

   1984 JV “Systematics” провежда първият си семинар за клиентите и потребителите на индустриалните системи на Honeywell в България

   1993 Honeywell създава Ханиуел ЕООД, като инкорпорира мениджмънта и търговския екип на фирма JV "Systematics”.

   2006 От 2006 Ханиуел EOOД предоставя и извършва сервиз за глобалните дейности на Honeywell :

    .  HPS EMEA Estimating Team- basic system design and estimation  (направление отговарящо за Европа Близкия Изток и Африка);

     . Project Sourcing team

    2009 Honeywell CSC (Customer Solution Center) е създаден в България - глобални дейности на Honeywell по изграждане, интегриране и тестване на системите Experion PKS. Производство на C300 кабинети.

    2012 CSC е реорганизиран в EMEA Customer Integration Center (CIC) като част от Regional Center (RC) в София.

    2012 Regional Center (RC) за Системен Бизнес за региона на EMEA е създаден в София, който включва: Regional Factory (RF) за производство на стандартни кабинети С300 и Safety Manager; CIC; Център за Управление на Поръчките – Order Management (OM); Global Distribution Center (GDC)

    2014 Официална церемония по откриването на новата Regional Factory (RF) в София

    2015 Сеп. 17, 2015 – Honeywell (NYSE: HON) придобива частната компания Aviaso, международна компания разработваща авиационен софтуер осъществяващ оптимизация/спестяване на горивото и емисиите в сектора на въздушния транспорт. Придобиването на Aviaso е извършено през Хъниуел ЕООД. Aviaso има оператор в София, България с наличен отбор за разработка на софтуер.

            От направения исторически преглед се вижда, че от натрупания с десетилетия производствен и технологичен опит компанията има завоюване позиции в електротехническата, химическата, нефтодобивната, преработвателна и други промишлености с акцент върху устройства и системи за контрол и автоматизация на процесите. Днес няма индустриална и социална област, от космоса до автоматичните домашни термостати, в която Хънюел да няма някакво ключово, значимо хардуеърно и системно присъствие. Нещо повече, Хънюел разви силно присъствие в компютърния и софтуеърен  бизнес, с което доскорошните технологични устройства произвеждани от фирмата като самостоятелни технологични блокове и системи получиха мощно интегрирано компютърно управление. Така се развива и налага естествена симбиоза – връзката между хардуеърните и софтуеърни продукти, развиването им с нови технологични решения ползващи изкуствения интелект и математическо моделиране, която се налага и привлича световния бизнес в съответните области. В сайта на Honeywell в  интернет има достатъчно примери и описания на успешната дейност на фирмата в различните области (виж).

            Ако Хънюел се разви като един признат световен лидер в областта на производствената автоматизация, днес фирмата предлага множество устройства за домашната автоматизация, която навлиза във всеки дом и офис с фирмения си половин вековен технически и управленски опит.   

            Бъдещето на автоматизацията предлагащо комфорт за управляващите и изпълнителите, сигурност и защитеност от кибер злоупотреби налага свързваемост с партньори, доставчици, потребители, сервизни служби и администрации към облачната архивна система. Това налага и нов клас устройства IIoT (Industrial  Internet of Things), които ще заменят всички днешни сензори, ключове, датчици, устройства, приспособления и др. Хънюел е една от компаниите, която работи по бъдещия нано и йонен компютър, предлагащ нови още по-високи възможности на изчислителните и управляв-

ащи системи.

     Преходът от 3G към  4G мрежата и експериментираната в момента 5G мрежа се разработва, създава и предлага  от 130 хилядният персонал на фирмата в почти 1000 центрове в 70 страни по света.

       Привлекателната страна на Хънюел за Клуба по автоматизация на непрекъснатите процеси в ПГЕА е отвореността към споделяне на иновативни решения и предаване на своя опит на подрастващите автоматчици. Колективът на Хънюел България предложи да инсталира една начална система Сървър-контролер, която да демонстрира работата на Системите за автоматично управление и автоматично регулиране пред възпитаниците на най-стария техникум по електротехника, днес Професионалната гимназия по електротехника и автоматизация. Въпросите за настройка на контролера, програмирането му свързването с околните сензори и други системи за автоматизация са тема на Клуба. Има предложение да се запознае Клубът със завода в София и неговите производства. Това означава, че за членовете на клуба от 8 клас има на разположение цели 5 години за професионална ориентация и подготовка в една от водещите световни фирми.  …

            Материалът е разработен по материали от Интернет, от Хънюел България и по спомени от близкото минало.

            …

Акту: 0-200518, 1-200522