Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

                Последна актуализация                                           17 02 19

ТРАКИЙСКИ СПОРТНО  ТВОРЧЕСКИ  ЮНАШКИ  ЦЕНТЪР

„Св. Никита Ремесиански”

Якоруда

            През Ноември 2016 г. от 12-ти до 16-ти на посещение в Света гора беше представителна група от Сдружение "Български юнак". Най-голямо внимание бе отделено на българския манастир „Зограф”.  Използвахме случая да се консултираме с игумена Н.В.П. Амвросий и с други монаси по религиозни въпроси свързани с дейността на Сдружение "Български юнак"  .

            Девет-годишното забавяне на благословията от страна на БПЦ за въздигане на Манастира до построената от нас църква „Св. Г.Победоносец”,  се дължи и на отсъствие на монашеско братство. Идеите които имаме за функционирането на тази  обител отговарят и на един – Тракийски Спортно творчески  юнашки център (ТСТЮЦ), създаден в чест на тракийските ни предци бесите и техният учител и духовен пастир Св. Никита Ремесиански (живял около 335-414).

            Ето защо вместо манастир „Св.Никита Ремесиански”  Фондацията ще насочи усилията си в изграждане и развитие на „Тракийски спортно творчески юнашки център Св. Никита Ремесиански”. И в двата случая целта на Фондацията и СБЮ е физическото и нравствено възпитание и трениране на младежите от района и клубовете на СБЮ .

            До пълното актуализиране на сайта текстът „Манастир Св.Н.Ремесиански”  да се възприема като „Тракийски спортно творчески юнашки център Св.Н. Ремесиански” .

            Смяната на концепцията ще се отрази в незначителна степен на строителния проект за ТСТЮЦ „Св.Н.Ремесиански”. Страниците за Манастира се актуализират.

- - -

17 04 08

Инициатива на Фондацията

СВ. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ”

Много информация за Якоруда, как да стигнете до нея, история,

туризъм из околните планини, карти и забележителности, за идеята и изграждането на Еко-Манастира.

Предложение на Инициативния комитет е центърът да се нарича

"Св. Никита Ремесиански"

     Якоруда е едно китно селище по долината на Места с тъжно за българския народ минало. ХVІІ век, долината на Места от Юндола до Беломорието е разорена, изгорена и с наложен ислям над коренното българско население. Паметна остава 1666 г. с  ислямизяцията на Якоруда, и три години по-късно(1669) с изгарянето й „Братската сеч”  представени в два стенописа и "Време разделно" на Анон Дончев.. Долината е заградена от Рила, Пирин и Родопа с девствени гори богати на дивеч и рекички пълни с риба. В близост са планинските курорти Семково, Велинград, Белмекен и Юндола, вече световно известният ски център Банско. Малко по-далеч са Благоевград, Сандански, Мелник, Гоце Делчев, Доспат с чудния язовир "Батак" и др.

     Това са Западните Родопи, от древността известни като Рило-Родопски масив. Земите където са светилищата на древните беси, кикони, мигдони, пеони, едони, и още различни ...они, и на запад се стига до мак-едони. В тези гори са бродили и дедите на легендарния Спартак. Един чуден български район с голям потенциал за развитие на туризма, на дейности свързани с богатите Родопи, стига отрудените и унижавани със столетия българи-тракийци да скъсат с налаганото им религиозно капсулиране и духовно ограничаване.

     И в средата на този чуден район е Якоруда. Благословено от бога място. Място където хората и в днешно време изпитват силата и благодатта на природното въздействие на енергийната сила на мястото пред църквата. Това е мястото където преди повече от 1600 години, когато тракиици стават императори на Източната Римска империя, тук се строи един от първите християнски храмове на Балканите, където бесите почват да познават християнството. Повече от 1200 години бесите-дедите на якорудчани са се черкували на това чудодейно място (от ІV до ХVІІ в.). Затова, това място Живко го обрича с надпис на всички българи - християни и мюсюлмани: „Така е било и така ще бъде, на всички!” От тука местният любител историк Илиян Бучков ще ви разведе до техните светилища ("Трона"), до селищата, невероятни места свързани с древните беси описани от Херодот и още преди него.

         Родопите огромен планински масив, в който от Рилския манастир до Манастира на отец Боян Саръев в Кърджали днес няма нито една монашеска действаща обител, предлагаща подслон, блага дума и място за размисъл, за самовглъбение и самооценка. А историческата памет говори, че траките светилищата са били едно до друго. В периода на ранното християнство ІV - VІІв. са откритите руини на повече от 21 религиозни храмове и манасири. Почти винаги те са строени върху или до стари обредни места.

      2007 г. при посещението в Якоруда, при черквата на Живко Сахатчиев, се роди идеята за Манастира.

      Ето за това Инициативният комитет предлага идеята за съграждане на манастирска обител, сега ТСТЮЦ. „Св. Никита Ремесиански”, 

    

    Нещо повече, идеята е да се съгради "Еко-Манастир" отговарящ както на традиционните канонически изисквания за български манастир, така и на еко изискванията за една съвременна сграда, с инфраструктура и лека за поддържане, социално и културно ориентирана към днешните условия.

Може би така ще изглежда манастира/центъра след време.

 

 

                       В дъното на ливадата пред църквата ще бъде сградата на манастира, мястото където всички се събират на "Гергьовден". Покрай тази ограда е пътят нагоре в Рила, за Трещеник, Лопатица, х.Грънчар, езерата, царството на бесите.

     Построяването на една скромна обител днес в ХХІ век все пак налага едно сериозно проучване и съобразяване с всички природни, социални, икономически и канонични дадености и изисквания. Като добавим и това, че строителството, обзавеждането и поддържането е свързано със финансови средства и това, че един манастир / център трябва да съществува и се развива, означава сериозно да се обоснове смисъла и бъдещето му. За това Манастирът да стане известен и достъпен и търсен от българите, ще се използва всичко каквото Бог и природата са дали на Якоруда и якорудчани.      Затова и изграждането му ще бъде в няколко етапа, като всеки един ще изисква осмисляне на началните постулати, дали предвижданията ни се оправдават или се налага доразвитие на идеята и корекции на конкретните проектни решения. 

Какъв ще бъде акцента на дейността на ТСТЮЦ ? Какви са достойнствата, а те са много!

     Естествено грижата за църквата и миряните търсещи духовен мир в нея. Благословено място, което ще съчетава две родолюбиви функции. Втората ориентирана към поколенията.

     На младите тракийци да спомнят миналото на дедите си, да спортуват, да се образоват и творят, да изучават Родопските традиции! Ако погледнем в историята - така е било винаги !

     Мястото посветено на вярата от преди 1600 години не е случайно, а има от природата дарени Минерален извор и  Енергийна аура.

     Енергийната сила и доказаното въздействие на мястото (до руините пред църквата) предразполага осигуряването на поне няколко помещения още в първия етап за тези посетители и семейства, които желаят да пребивават за няколко дни. В близост е хотел до минерален извор, с два басейна (закрит и открит), само на километър през млада борова гора. В съседство е и скромен ресторант с няколко хотелски стаи, но с перспективно развитие, а самата Якоруда е на един километър. Всичко това осигурява една инфраструктура гарантираща един спокоен и осигурен във всяко отношение престой. Виж Енергийната сила

    Близостта на Якоруда до туристически и спортни райони предразполага за туристически посещения в рамките на деня, пребивавайки в манастира. Ако желаете поход, имате богат избор: Рила до Трещеник, Рибните езера или Рилски манастир, в Пирин планина до връх Вихрен или в разлатите и спокойни баири на Родопа. Пред Вас са ски пистите на Банско, Юндола, Белмекен и други по-малки ски писти, включително и в Трещеник.

     От край време съществува понятието поклонически туризъм. В този регион той е скромен, но все пак с едно посещение от Рилски манастир, до Рупите (църквата на Ванга), манастира в Хаджидимово до Гоце Делчев и още няколко малки манастири, църкви и параклиси, се предлага една обиколка на градчетата в подножието на Пирин планина, която е впечатляваща с видяното, космическите уникати в Добърско, мозайките в женския манастир в Делчево.

     Самата граница е на 100-тина км. и Бяло море, Атон, Солун и остров Тасос, вече не са далечен мираж, а реалност, въпрос на няколко часа, организация и скромни разходи. Това е Беломорска Тракия, земи където почти всеки разбира или говори български.

     Всичко това насочва към етапното развитие на проекта за манастира и очаква ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА от всеки обичащ страната си Българин.

     Първият етап - трябва да осигури обитeл на стопаните на ТСТЮЦ, домакина и свещеника на Якоруда и няколко стаи за подслон на посетители и групите юначета.

     Вторият етап ще развие сградния фонд с нови помещения, зимен параклис, обслужващи помещения, екосъобразени инфраструктурни съоръжения, свързани с енергоснабдяването на един развит учебен, информационен/музеен център.

     Третият етап вероятно ще обхване не само развитие с характерните за манастирските обители помещения, ако се създаде монашеско братство,  но и оформяне на манастирската ограда, еко-съоръжения. Разбира се има и други идеи, които времето ще развие или отхвърли - fondacia.svgeorgi@gmail.com  .

Всичко зависи от усърдието и любовта при създаване на всичко ново, така както Живко Сахатчиев и първите дарители и строители с любов и старание изграждаха тази великолепна църквичка.

          Очакваме Вашите идеи  и финансова  подкрепа !

БАНЕРИ