Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

Последна актуализация

16 12 22

Инициатива на Общобългарска фондация

"Св. Георги Победоносец"

"Мемориал на Юнашкото движение"

   Очакваме предложения за изграждането на мемориален комплекс, на 10-те швейцарски учители по гимнастика (дошли в България през 1894 г., които са  създатели на десетки Юнашки дружества в Македония и Царство България. Те поставиха основите на организираното модерно физическо възпитание на младежта и възникването на разнообразни спортни клубове), на българските ЮНАЦИ участвали в създаването и развитието на  Движението Юнак - на българите и спорта.

                    Към идеята до момента се присъединяват:

  - Преподаватели от НСА,  жур. Светослав Стефанов ("Трите живота на Луи Айер"), граждани

  - Сдружение "Български юнак" с председател змс Никола Проданов (3 Дек 2015)

  - Съюз на българските гимнастически дружества "ЮНАК" (1995) с председател Иван Сотиров.

   - Българо-швейцарското дружество "Луи Айер" (1991) в град Лом с председател г-жа Зоя Апостолова.

   - Студентски клуб "Българска история",   Отделни Българи.

   - Каменоделско училище - Кунино, дир. Ст.Стефанов

   Като най-подходящо място за предлагания Мемориал на Швейцарските учители се очертава градинката зад метростанция "Стадион В.Левски",  Градинката е и част от имота на Дружество "Юнак" - 40 дк. подарени от цар Борис ІІІ  на дружеството, в памет на  легиона "ЮНАК-1912" и юнаците под 18 години участвали като доброволци в армията и "Юнашките дружини" на Македоно-одринското опълчение и загинали през 1912-13 г. Тези деца са отишли с родители или близки в църквите за да си извадят нови кръщелни свидетелства, "потвърждаващи" че са над 18 години, за да им се разреши да се запишат като доброволци в армията, в Юнашките дружини.

  Вечна памет и дълбок поклон пред тези Юнаци.                            

  Те заслужават признание и почит за техния скромен и всеотдаен подвиг.   Теренът над метростанцията, където се предлага оформянето на Мемориала .

   За съжаление имотът е отнет от дружество "Юнак", но не е реституиран. По малко от половината е използвана за обществени цели (Стадиона и метростанцията), но остават повече от 24 декара, които трябва да се върнат на "ЮНАК". Мемориалът също е за обществена полза, нали!

    По предложение на министъра на образованието Георги Живков през 1893 г. са поканени 10 швейцарски учители по гимнастика. На 25 май 1894г. 9 от тях пристигат водени от Жорж Рамю. Посрещат ги двама швейцарци, проф.Оден преподавател по френски в София и един учител пристигнал по-рано Шарл Дюванел.

     Луи Айер                     -  1894 - Лом, Силистра, Русе. 2. 9. 1916 загива като офицер при отбраната на Дойран (на 51). Погребан край с.Чаушли

     Даниел Бланшу           -  1894 - Кюстендил, 1904-София, 1908-13 Отоманска Македония, 1913-София, погребан 1945 (на 85) в София с изключителни почести.

     Алоиз Бюнтер              -  1894 - В.Търново, 1900-Варна  През 1926 г. Варненска Община му построява дом до Морската градина. Умира 13. 3. 1934 (на 71),Погребан в   Морската градина (старите гробища) с високи почести.

     Жак Фардел                -  1894 - Казанлък, 1906-София, сътрудник на Мин.Външни работи, 10. 7. 1941 почива в София (на 81г.), погребан с високи почести.

     Шарл Шампо                -  1894 - София, наранява се при демонстрации в София 1897 и заминава за лечение в Швейцария. Той е първият представител на България в Първите съвременни Олимпийски игри 1896г. в Атина. Поддържа активни връзки с Юнашките дружества в България до края на живота си.

     Емил Кюпфер               -  1894 - 7. 1897 напуска Габрово, заради висок професорски пост в Швейцария, владее отличен български език, защитава българската кауза в швейцарските вестници до края наживота си.

     Август Бекер               -  1894 - 12. 7. 1896 напуска Пловдив, България

     Жорж де Режибюс       -  1894 - 12. 7. 1896 напуска Варна, България

     Виктор Роберти            -  1894 - 18. 7. 1895 (28) умира в Бургас

     Шарл Дюванел             -  пристигнал през март 1894 - 1. 10. 1899 напуска Русе, за Гюргево

            Тези швейцарски учители създали, възпитатели и вдъхновители хиляди Български ЮНАЦИ, заслужават дълбок "поклон" навеки, докато съществува България.

                                                                       Очакваме Вашата помощ и съпричастностНАБИРАНЕ СРЕДСТВА

        Идеи и предложения изпращайте на адрес  fondacia.svgeorgi@gmail.com ,  bgyunak-yc@abv.bg

20 Дек. 2016  По ВТК (Военно телевизионен канал) бе представен 30 минутен репортаж за забравения 73 години войнишки паметник "ЮНАК-Легионер 1912", разрушен на 10 Яну. 1944 при нощната и дневна безмислени бомбардировки на София от англо - американската авиация. Участваха Жанет Минева - историк, змс Никола Проданов - председател на СБЮ и Дочо Шипковенски -секретар на СБЮ. Бяха направени конкретни предложения за възстановяване на паметника и построяване на Мемориален комплекс на швейцарските учители по гимнастика и българите  създатели на първите юнашки дружества - 1895-8 г.

 1 Сеп.2016  В "Трите живота на Луи Айер" един от авторите жур.Св.Стефанов цитира идеята, показва идейния поект и се присъединява към идеята. Очакваме официално да се обяви проектантският колектив за новия цялостен проект на Борисовата градина, където е отнетият имот (игрище Юнак) и предложеният терен за мемориала.

Юли 2014   Брошурата посветена на 10-те учители, движението ЮНАК и Българо-Швейцарското приятелство е готова за превод и печат. За съжаление най-състоятелните фирми от Българо-швейцарската търговска камара не проявяват никакъв интерес към това начинание. Първите граждани-скромни дарители се явиха. Така е било много често!

30 Май 2014  Предвижда се есента да се проведе честване на 120-та годишнина от идването им в България и откриване на кампанията за масово събиране на средства за Мемориала.

Май 2014  Предстаена е една идея за Мемориала, която да провокира свобода на мисълта!

     21 Яну. 2014    Предложено е мемориалът на Швейцарските учители да обединява почитта към  Луи Айер, Даниел Бланшу и другите учители заедно със заслужилите българи като Тодор Йончев и други, с което се обединява почитта и вечната признателност към тези достойни българи и швейцарци, за заслугите им към движението "ЮНАК" и Българския спорт.

     Дек. 2013      В чест на 120 годишнината от пристигането на швейцарските учители в България се предвижда издаване на брошура описваща дейността на тези достойни мъже в името на спортна България, в името на България. С подчертаване дейността на Луи Айер и Даниел Бланшу, като организатори на юнашките доброволци, основа на Македоно-одринското опълчение. Предстои издаването.

     Дек. 2013     Организира се Обществен съвет за трите паметника: ЮНАК-1912,  Луи Айер,  Швейцарски учители.