Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

20 11 11

 ЗАЩО  СДРУЖЕНИЕ  "БЪЛГАРСКИ  ЮНАК"  -  1 част

( СБЮ )

С няколко изречения

    Ентусиасти начело с Тодор Йончев и няколко швейцарци създават в края на по-миналия (ХІХ) век първото юнашко дружество 21 Яну. 1895г., а по-късно и Съюза на Българските Гимнастически Дружества „ЮНАК” – 15 Авг. 1898г. Движението се разраства  лавинообразно и може да се каже, че то е в основата на небивалия ентусиазъм в началото на ХХ век и по време на Балканските войни. Дейността на ЮНАК се разширява, броят на спортните клубове, на игрища и салони се множат, а регистрираните членове в края на 40-те години надхвърлят 150 хиляди.​​

         След 9.ІХ  следват множество организационни промени, но важното е, че от обществено движение се преминава към движение с организирано държавно управление и финансиране. Създаденото през 1942 г. от цар Борис III Висше училище за телесно възпитание, през 1953 г. се преименувано на Висш институт за физическо възпитание и спорт  "Георги Димитров. Физическото възпитание, масовият спортът и обучението на спортни специалисти се издигат в приоритетна държавна политика. Резултатите за малка България в редица спортни дисциплини са зашеметяващи. На олимпиадата в Сеул 1988г. България е 7-а в света по отличия.

   След провокираните промени държавата абдикира и от възпитанието и от спорта. Резултатите са очевадни. След олимпиадата в Пекин (2008) България вече е 42 в света, а след олимпиадата в Рио (2016) вече сме 64-ти. Жалка истина!

   За да разберете какви традиции запазва и възобновява СБЮ, накратко ще се опише предисторията с най-важните събития и личности свързани с юнашкото движение, с физическото и нравствено възпитание и масовия спорт, от възраждането ХІХ в. до създаването на СБЮ - 3 Дек. 2015 г.

Предистория

1824  д-р Петър Берон в "Буквар с различни поучения" за първи път пише за ползата от физическите упражнения.

1835  Неофит Бозвели  в„Свещении катехизис” пише „Физическото възпитание требва да предхожда всички други. На детето най-напред трябва оная нужда, която неговата телесна част изисква да даде.”

1847-50 Найден Геров, след като завършил образованието си в Одеса, станал учител в родното си село Копривщица, където включил гимнастиката в учебната си програма, за което е обявен като „московец” и се ограничава работата му.

1866  Петко Р. Славейков в. "Гайда” първи изписва на български език думата "гимна­стика". В периода 1860-1864г. са известни няколко учители в Габровското училище, в Сливен и на други места, които въвеждат гимнастически упражнения в учебните си програми.

1862-67 Георги Раковски създава в Белград легиона, като основа на бъдещата българска войска. В двете легии младите българи се обучават във физическа ловкост, сила и издръжливост и разбира се отлично ползване на оръжията. Отличава се Васил Кунчов от Карлово (1962) и заради юнашкото му поведение и скокове е наречен „Лъвски – Левски”. С появата и изявите на Левски започва съвременното юнашко движение. 

1864-66 Васил Левски, като учител в с. Войняговци и Еникьой създава първите  гимнастически дружинки по тертипа (модела) на наученото в Легията на Раковски.

1860-98 Йосиф Ковачев учителствал в родния си град Щип, в Прилеп, из Македония, Габрово, Кюстендил и завършва като професор във Висшето училище в София и член на Българското книжовно дружество -  навсякъде акцентирал на физическото възпитание.

1871-90 Колман Ронже унгарския учител по геометрия, рисуване и гимнастика (сподвижник на Лайош Кошут) в Шумен, Габрово, Свищов, Провадия, Солун. В Шумен сам построил всички гимнастически уреди, паралелка, трапец, халки, върлина и въжета за катерене и др, организира излетите сред природата и край реките, учейки ги на плуване и природо съобразен живот – началото на туризма.

         В този пред освобожденски период по различен начин са приемани тези новости и това е нормално за консервативното мислене на българите живеещи в една ислямска държава  в съжителството на башибозушкото присъствие.

1878 Юни в освободена България възникват първите гимнастически дружества, като форма за организиране и обучаване на младото население във военните порядки и умения. Организатори са съратниците на буйния Стамболов и руски офицери. В Княжество България тези формирования стават началото на земската войска, а в Източна Румелия тях ти  разформироват или преминават в местната охрана милиция по предложение на губернатора Алеко Богориди.

1881 кап. Георги Вазов написва монография  „За военната гимнастика в училищата и в обществото”, издадена през 1884 в София.Това е генералът Вазов превзел Одринската крепост - 23 Март 1913г. Бил е и адютант на Алеко Богориди.

1885 Септ.   Съединението. Бившите членове на гимнастическите дружества и милицията на Източна Румелия само за 2 дни създават няколко дружини в защита на Съединението. Ротата на поручик Стилиян Ковачев от 100 войни става 1200 и 1000 от тях за 37 часа стигат пеша до София, една трета са боси, наметнали одяла, в дъжд, сняг и кал, стиснали пушка и торба патрони. Там ги натоварват по двама на кон и пристигат в Сливница. Когато княз Батемберг ги посреща пред щаба си в Сливница (пред кръчмата) възкликва: "Ето и печенегите ни идват на помощ." Такива са юнаците изгонили крал Милан от Пирот, забравил в щабната палатка и панталоните си.

1894  13 Май в София пристигат 10 Швейцарски учители по гимнастика, поканени по договор от министъра на образованието Г.Живков. Една година са избирани и подготвяни за тази мисия. Седмица преди пристигането им в София, правителството на Стамболов е паднало, но те са разпределени по водещите педагогически училища из страната.

1895 в София на 21 Януари Тодор Йончев и Шарл Шампо създават във І Мъжка гимназия първото Българско гимнастическо дружество ”Софийски ЮНАК”. Тодор Йончев българинът с две висши образования получени из Европа, прозрял силата и създал двете най-стойностни и мощни социални движения в младата държава- Юнашкото и Кооперативното, обхванали цялата държава.

1896 в Атина от 6 до 15 Април се провеждат първите съвременни Олимпийски игри. Тодор Йончев води българската юнашка делегация с единствения състезател по гимнастика Шарл Шампов, заел 5-то място.

1898 15 Август - учредява се Съюзът на българските гимнастически дружества „ЮНАК”. Организатори са   Тодор Йончев, и швейцарски учители и представители на 14 дружества от страната: Кюстендил, Габрово, Казанлък, Троян, Плевен, Търново, Лом, Хасково, Цариброд, Пловдив Добрич, Силистра, Варна, София.

1899 - Условията за работа на организираните швейцарци са изключително тежки. Въпреки всичко кълновете на модерното физическо възпитание са посяти, но в България остават само 4-ма от швейцарците.

1904 - По повод Третия юнашки събор в София е построено първото игрище „ЮНАК”.

1908 Даниел Бланшу отива учител в Солун. На 16 Дек. същата година създава първото юнашко д-во, а заедно с учениците си създава 40 дружества в Македония, която е турски Вилает. Няколко от тях са с по 1000 члена. С активността си те заинтересоват и лично Султана, който изпраща сина си на инспекция, силно впечатлен от юнашките игри и композиции, той одобрява по нататъшна работа на юначните гяури. До края на 1912 Бланшу е в Македония.

1907  В Англия се създава първия скаутски отряд от 7 момчета, 12 години след "Софийски юнак"!

1909 Одеса  1909 Авг. Одеса - Повече от 1200 юнака от 37 дружества със знамена на няколко кораба, посещават за 5 дни Одеса и околни селища, където представят юнашки игри и композиции. Те са посрещнати тържествено с 21 салюта и военни почести от бившия военен министър в България ген. Каулбарс - ген. губернатор на Одеса.

 1910-5Събор 1910 27 Юли в София се провежда 5-тия "соколско-юнашки" събор, в който участват 42 д-ва с 2880 юнаци, 1800 соколи и 260 юнака от Македония, от общо 10 страни.Няколко дни те демонстрират на игрище "ЮНАК" своите композиции.

1912 - в Царство България и Македония (турски вилает) дружествата „ЮНАК” вече са десетки и хиляди членове. В този изключително активен пред военен период се провеждат ежегодно областни, национални и международни събори-срещи с участието на "соколски" и други спортни организации от европейските и славянски държави.

 19121023-Региона  1912 - Октомври десетки хиляди „юнаци” доброволци се вливат в Македоно-одринското опълчение (в 16-те дружини броят им достига до  17х) и още повече са юнаците в мобилизационните полкове.

1912 23 Окт - Юнашкият легион (230) с командир Луи Айер потегля от София за фронта. Виж филма на студентския клуб "Българска история"- юнаците от Македоно-одринското опълчение са основните сили при разгрома и пленяването на корпуса на Явер паша (12х.) на 15.ХІ.1912г. до р. Марица - с. Мерхамлъ.

1916 2 Септ. - до с. Дойран умира символът на юнашкото движение, юнашкият граватар, поручикът от българската армия, доброволецът в три войни и авторът на книгата в защита на Българската кауза "Pro Bulgaria" - швейцарецът с българско сърце ЛуиАйер.

1922 - Народното събрание взема решение за създаване на игрища и салони на всички съюзни дружества „ЮНАК” из страната .

1922 14 Дек. - Константин Панайотов – министър на правосъдието (1905-8) дарява за вечни времена многоетажна три корпусна сграда в София на ул. Добруджа 7-9 на СБГД.

1924 14 Юни - обновеното игрище „ЮНАК” е открито за VІ Събор, с придадените за вечни времена земи, теренът на СБГД „ЮНАК” в София  достига 40 дка. В дарението е изрично упоменато, че Софийска община ще запази имота в случай на закриване на "ЮНАК" и ще го върне при възстановяване на юнашкото-спортно дружество. Днес (!) вече 22 години Софийска община се разсейва, не изпълнява свещенната дарителска воля, а разпродава дарените в обществена полза имоти и не възстановява войнишкия паметник "ЮНАК-Легионер 1912".

 Паметникът Легионер-ЮНАК 1930 9 Юни  - положен е основният камък на паметника на загиналите „Юнаци – легионери 1912-18”. Решението за паметника е взето през 1927 г. и паметникът е изграден при кмета на София ген. Владимир Вазов - ръководил прочутата "Дойранска защита" (1917-18г.). В устава от 1927 г. на Инициативния комитет построил паметника, в последния член 15 пише:   „След свършване, паметникът се предава на съюз „ЮНАК” за пазене и поддържане на вечни времена”! Днес неграмотни да четат чиновници спират всякаква инициатива и не изпълняват волята на дарителите и предците ни.  (Монтаж -мястото на паметника е пред входа на метростанция "ЮНАК"- преименована на "Стадион В.Левски"!)).

1940 - Съюзът отчита активи за повече от 24 мил.лева, 16 салона, 46 игрища 12 духови музики и оркестри, библиотека, гимнастически инвентар.

1942На 15 ноември 1942 г., в аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, в присъствието на чуждестранни гости и делови държавни мъже, е благословено ДЪРЖАВНОТО ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ за ТЕЛЕСНО ВЪЗПИТАНИЕ с 19 професори, преподаватели и лектори.

1944 – при двете англо-американските бомбардировки през януари (10-ти нощна и дневна) се разрушават игрището (86 бомбени ями), част от трибуните, паметника и един от трите корпуса  на ул. Добруджа,  всичко което Съюзът „ЮНАК” има в София, по спомен на Почетния "Юнак-старейшина" полк.оз.Ц.Радков.

1944 12 Окт. - започват организационни преустройства на „ЮНАК” и реорганизиране на спортното движение.

- Множат се различни обединения и спортни съюзи, което е израз на нарасналата обществена активност и отношението към спорта.

1945 24 Юни - „ЮНАК” се обединява със Спортната федерация, съюзите по тенис и шахмат – в Народен съюз за гимнастика и спорт (НСГС).

1945 - възстановено е игрище „ЮНАК”, продължава традицията ежегодно да се провеждат на него десетки състезания с хиляди участници. Полковник оз. Цветан Радков (р.1924) е жив свидетел на тези бурни години на „ЮНАК” и продължава да работи с децата – „юначета” от 90-то у-ще в София-Люлин. Почина 30 Ное. 2017г.

1947 Дек. - създаден е Върховният комитет за физическа култура и спорт, обединяващ Народния съюз за спорт и техника, въздушен спорт, морски съюз и конен спорт в Организация за съдействие на отбраната (ОСО).

1952 11 Юни - дружество „ЮНАК” се закрива и дейността му преминава от териториален на производствен принцип.

1953 - 9 май Висшето училище прераства в институт с титул – Висш институт за физическа култура “Георги Димитров” (ВИФ “Георги Димитров”), и като система от дейности с  два отдела: “Спортно-педагогически и Лечебно-физкултурен".

1951 до 1968 се развива ДОСО (Доброволната организация за съдействие на отбраната) с множество военно приложни дисциплини. В нейната дейност се съчетава спортната, състезателна и творческа дейност на младежта по нови за времето си интригуващи технически и научно ограмотяващи специалности. Така се възпитава подрастващата техническа интелигенция в любов към спорта.

1957 23 Юли – управлението на спортната дейност се реорганизира в Комитет за физическа култура и спорт към Министерски съвет. Държавата поема изцяло управлението и издръжката на дейността. Учредява се спортния комплекс „Готов за труд и отбрана” (ГТО), на териториален и производствен принцип.

1958 - за по-малко от година юнашките чети нарастват над 500 в градове и села, на средношколска, работническа и селска младеж. В регионални състезания и спартакиади участват до 90 юнашки чети. Не може да не се спомене изтъкнатият юнашки деятел поручик оз Йосиф Буреш, член на „ЮНАК” от ранна възраст до дълбока старост, подготвил правилници за устройство и работа на четите, а през 1958 ръководи и поредните главатарски курсове за ръководители;

- разгръща се профилираната спортна дейност, научно-изследователската работа, въвеждане на научните достижения, медицинския надзор над спорта и т.н.;

- управлението и държавното обгрижване на спорта преминават на качествено ново ниво. Българският спорт се устремява към световните и олимпийски върхове.

1968 - Комитетът е преобразуван в Комитет за младежта и спорта (КМС) с ранг на Министерство. Под различни наименования и с променлив статут тази структура съществува и днес като Министерство на младежта и спорта, но резултатите са очевадни.

1968 – 1977 дейността ДОСО се предава на Комсомолската организация, с което се политизира и принизява професионализма.

1977 – ДОСО се възстановява като обществена финансирана от държавата структура и развива нови военно-приложни спортове. Закрива се на  30 Април 1992 г.

- Управлението на спорта акцентира предимно върху елитния спорт и резултатите във всички спортове  са отлични, до настъпване на промените. В същото време обаче  физическото възпитание в училищата и масовия спорт постепенно и непрестанно се принизява.

1992 26 Март – в София се открива конференция за възстановяване на Съюза на българските гимнастически дружества „ЮНАК” (СБГД „ЮНАК”) и развитие на дейността му в училищата.

1995 - Възстановява се СБГД "ЮНАК", със същия устав и председател европейският и световен призьор по гимнастика Никола Проданов, с клубове в пилотни начални училища.

2004 16 Авг. – Българската академия за наука и изкуства (БАНИ) регистрира Сдружение „Юношеска спортно-творческа организация Български юнак”, така се развива идеята за масовизиране на спорта и творческите кръжоци и клубове в училищата, но идеята не се приема от Минитерствоо на образованието.                  

      

2006 5-7 Април – Несебър, гимнастическият трибой „Юначе” прераства в Национален детски олимпийски събор ”Юначе”. От тогава той става ежегодна проява на СБГД „ЮНАК” в различни градове на страната.

2007 27-29 .4 Приморско;  2008 31.5- 2.6 Несъбър;  2009 26-27.9 Лясковец;  2010 13-14.5 В.Търново;  2010 2- 3.10 Ст.Загора;  2011 31- 2.6 ШаблаVІІІ 2012 24- 25.5 Несебър;  2013 31- 1.6 В.Търново;  2014 1- 2.6 Лясковец;  2015 30- 1.6 с.Мииковци-Елена;  2016 1-2.6 Лясковец;

   2011 20 Май Лом - Чества се забележителният ломски главатар Любен Чушков с любимите му гимнастически композиции. Неговата дъщеря следва усилията на своя баща и е организирала юнашки лагер с езиково училище в негова чест, през които са преминали стотици юначета.

2013 9 Яну. – проведе се събрание на Обществения съвет на Сдружение „Български юнак” за развитие дейността на Сдружението с участието на Председателя на БАНИ акад. Григор Велев, Председателя на СБГД „ЮНАК” Никола Проданов, представители и на други НПО и общественици.

2015 14 Януари  събрание на Инициативен комитет към ОС на СБЮ за организиране на Първия Национален събор за възстановяване  „Български юнак”, предлага се  1 Ноември.

2015 3 Дек. СГС регистрира Сдружение "Български юнак"  като юридическо лице за нестопанска дейност в обществена полза учредено от физически лица подкрепено от 5 ЮЛНЦ и две Министерства. Повече от 30 физически и юридически лица бяха подписали споразумения за съвместна дейност и готовност за присъединяване към Сдружение "Български юнак" , председател змс Никола Проданов.

      - Стотици са инициативите, начинанията и колективите, които организират родолюбиви и патриотични начинания, свързани с историческата ни памет, творчески и спортно-туристически прояви. 

   Едни от най-ярките и дългогодишни, като пример са дейностите на „Родно Лудогорие” с център Попово-Исперих, „По стъпките на Таньо Воевода” и „По пътя на Бедредин”. Всички те потвърждават потенциалът за интегриране на възраждащата се народна енергия и градивен патриотичен дух.

2016 28 Май – По стъпките на четата на Таньо Воевода

    31-я 5 дневен поход, от Тутраканския бряг 

(с.Пожарево), където на 17 Май 1876 Таньо Воевода (6 часа преди десанта на Ботевата чета) слиза на брега с 28 въстаници. Малко известен факт в сянката на Ботевата чета. В тези походи за 5 дни участват до 600 ученици и походници преминават през 28 селища, повече от 10-15 х. участват в походните тържества от Дунава до с.Априлово Търговишко, където е паметникът на Воеводата.

            „По пътя на Бедредин” са ежегодни походи или мероприятия в памет на въстанието на Бедредин от 1413-18 г., провеждани около 2.ХІ. (2016г. – 19-и по ред).

1 Май 1976  - в Панагюрище се поставят основите на Специализирания ученически батальон "Васил  Левски" в Стрелча и Панагюрище, с организиране на почетния караул пред "Вечния огън"-Пост №1 в новооткрития Мемориален комплeкс "Априлци". Вече 41 години учениците от СОУ "Св.св. Кирил и Методи" Стрелча и ПГТЛПСУ Панагюрище под ръководството на подполковник Михаил Неделев провеждат обучения по оцеляване в екстремни и бедствени ситуации, създават СИП военно обучение. Създават специализирани отряди "Млади приятели на БА и МВР". Редовно участват в тържествени национални и регионални ритуали. Вече стотици деца доброволно от 4 до 12 клас са израснали духовно обагатени, дисциплинирани, нравствено силни и физически здрави, за гордост на родители и възпитатели.

    Един 40 годишен пример, наречете го експеримент, всеотдаен труд на М.Неделев на сподвижници и спонсори в името на възпитанието на българската младеж, който се влива в Сдружение "Български юнак".

     Време е Министерството на образованието и Министерството на отбраната да поемат и развият опита и традициите на "ЮНАК" и батальона от Стрелча, да ги обединят с ентусиазма на поклонниците на "Таньо Воевода" и стотиците различни спортни и творчески ентусиасти в страната. България днес се нуждае от това!

- - -

СЛЕДВА   С Б Ю -  2 част

           Всеки, който има нещо да сподели и допълни към посочените събития и лица, моля изпратете го на адрес   [bgyunak-yc@abv.bg]  Благодарим!