Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи
чината. Прибрахме се във Варна и един ден един екстрасенс ни каза: „Виждам в гората една нова църква. Даже още се строи. Това е в Якоруда. Вашият съпруг там ще намери изцеление." „А къде е тая Якоруда ?"- попи- тахме ние. Вижте на картата и питайте! - отговори той." И тогава те дошли в Якоруда и десет дена редовно идвали в църквата да се молят. И когато се върнали във Варна, съпругът бил напълно здрав. Затова сега са тука, за да запалят свещи за благодарност към Бога за изцеляването на попитат с какво могат да помогнат и те на църквата. Показах им стена над олтара, че е без стенописи. Попитаха ме колко ще струва нейното изписване. „Много - отговорих аз - 14 кв. метра по 100 лева на квадратен метър прави 1400 лева". Съпругът бръкна в джоба си и извади 500 лева. „След два месеца - каза той - ще Ви изпратя още 900 лева". Точно след два месеца ги изпрати. Веднага заминах за София и със съдействието на ръководството на Общобългарския комитет „Васил Левски" в лицето на неговия секретар д-р Стоян Джавезов бяха наети художниците Владимир Аврамов и Йордан Христов. Така благодарение на щедрите дарители Ирина и Иван Банкови, на 30.1Х.2000 г. бяха завършени изцяло вътреш¬ните стенописи на църквата. След това художникът Сашо Рангелов изработи четири големи външни мозаични икони на Исус Христос, Света Богородица, св. Иван Рилски и св. Георги Победоносец. При едно посещение на владиката Натанаил го попитах може ли някъде отвън с големи букви да се напишат следните думи на Исус Христос: „Мир на всички. И се обичайте един друг, както аз Ви обикнах." Много актуален, много подходящ призив за Якоруда поради настъпилата отчужденост между мохамедани и християни, налагана от ДПС след 1989 година. Владиката не само одобри идеята, но и я обогати - най-високата част от централния свод да се запълни и на това място да се направи мозаична икона с образите на св. Йоан Кръстител, Исус Христос и Света Богородица, и над тях да се изпише горепосоченият текст. И тази икона бе изработена пак от Сашо Рангелов и пак на много високо ниво. Попитах художника какви са тези буквени знаци от трите страни на Исус Христос. Той ми обясни, че това са староеврейски знаци, които означават:„Той беше”, „Той е" и „Той ще бъде." И петте мозаични икони бяха платени от зам. председателя на фондацията Янко Крумов Хаджигеоргиев (над 4000 германски марки). През късната есен на 2002г. благодарение на невероятната подкрепа от зам.-министъра на Регионалното развитие и благоустройството Георги Георгиев, роден в съседното градче Белица, беше асфалтиран пътя до църквата и бе прокаран водопровод и електропровод. По-късно разбрах
че само асфалтирането е струвало 450 000 лева. При тези изпълнения голяма безвъзмездна помощ оказваха общинска фирма „Строител", ВиК и „Електроразпределение - СО" ЕАД - район Разлог. През 1999 г. бе започнат и за 6 май 2000 г. бе завършен строежът на магерница, т.е. манастирска кухня за казаните с курбан, и стая за подслон на двете жени Лиляна Шаламанова и баба Кате Гръкова, които безвъзмездно се грижат за поддържането на църквата и продажбата на свещи. 
През м. август 2002 г. с решаващата помощ на един от учредителите на фондацията Иван Янков Римпев беше завършен паметникът-костница на загиналите якорудчени през трагичната 1666 година. Той бе закупил гръцки мраморни плочи и четиристенна пирамида от кафяви бронирани стъкла и докара двама майстори от София. Остава само да се намери и окачи едно ветроупорно кандило, което да свети денонощно в памет на нашите деди. За 6 май 2003 г., Гергьовден, беше построена красива белокаменна чешма, на която със старинни букви поисках да бъде издълбан текстът: „Не нам, не нам! На Всевишния благодарете!” В района на цялата местност няма вода за пиене и тук от ранна пролет до късна есен ще утоляват жаждата си не само посетителите на църквата, но и всички работещи по нивите и ливадите, дървосекачи и извозвачи, овчарите и козарите, изкарали стадата си на паша - всички якорудчани, независимо дали са християни или мохамедани. За изграждането на чешмата много допринесе кметът Нуредин Кафелов. С тази ценна придобивка църковният комплекс „Св. Георги Победоносец" изцяло бе завършен. Църквата, благодарение на мълвата за нейната чудодейна сила да лекува да успокоява нервната система, да помага за рожба, започна бързо да добива популярност и да се посещава и от външни хора - от София, Велинград, Благоевград, Разлог и другаде. Оказа се, че мястото, където е построена, е енергиен център подобно на Кръстева гора в Родопите. Още през 2000 г. Красимира Делчева от Варна установи силни положителни вибрации. На 16 август 2004 г. един маг мастер, на когото не си спомням името, заяви че вибрациите са най-силни в олтара на развалините на античната църква. Вибриращите му ръце, протегнати към небето, смайват присъстващите. Същото потвърди и журналистката от Радиотелевизионен център Благоевград, Юлия Кючукова на 16.Х1.2004 г. Три личности, които въобще не се познават и никога не са имали какъвто и да било контакт помежду си. Спомням си, когато строехме църквата, как бизнесмени от Русе, Велико Търново,Ловеч и Стара Загора, които идваха в различно време да търсят Янко Хаджигеоргиев за сключване на сделки, казваха едни и същи думи:
Разчитаме на много  СКРОМНИ ДАРЕНИЯ

490-1 | 492-3 | 494-5 | 496-7 | 498-9 | 500-1