Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

Последна актуализация​

14 05 05

Инициативи на Общобългарска Фондацията
„СВ. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ”

2017 г. - 140 годишнина

 

от Уикипедия

Виторио Позитано (на италиански: Vittorio Positano),

Роден: 2 октомври 1833, Бари, днес Италия

Починал: 26 ноември 1886, Йокохама, Япония

 

Биографични данни

   Позитано е роден в 1833 година в Бари, Апулия, тогава в Кралството на двете Сицилии. Влиза в армията, участва в унищожаването на разбойничеството и стига до чин капитан. След това постъпва в пожарната команда в Бари. Според някои сведения е бил гарибалдиец.

   След обединението на Италия от 1863 година е в дипломатическия отдел на министерството на външните работи в Рим. Става дипломатически агент в Триест, Австрия, а по-късно заема различни консулски служби предимно в Османската империя - на Корфу, Малта, Алжир и в Цариград и в Алжир. От 1876 г. е вицеконсул в София.

   При приближаването на отрядът на генерал Йосиф Гурко към София по време на Руско-турската война в края на 1877 година Позитано изготвя декларация до Нури Паша, командващ Софийския гарнизон и имащ заповед за опожаряване на София, и заедно с вицеконсулите на Франция и Австро-Унгария, преговарят с пашата и отказват да напуснат града, като по този начин предотвратяват опожаряването му от османците.  След изтеглянето на османските части от града Позитано организира въоръжена охрана за борба с мародерстващите банди, както и пожарни командина 22 и 23 декември 1877 г.

   Позитано е награден с руски орден и на 20 декември 1878 година е обявен за почетен гражданин на София.

   В 1881 година Позитано става консул в Дамаск, а след няколко години в Йокохама, Япония, където умира на 26 ноември 1886 година. Неговото име носят улици в центъра на българската столица и в родния му град Бари.

   Предлаганото до сега място на паметника – ъгъла на улици Позитано  и Калоян, пред хотел „Рила”, отпада предвид планираните археологически разкопки.

     Друго много подходящо място е на ъгъла на ул. Позитано и бул. Хр.Ботев.

    Друго предложение е барелефът поставен на стената на Съдебната палата на ъгъла Лавеле - Позитано, да се превърна в подходящо и красиво декориран стенен ансамбъл.

     Очакваме  Вашите предложения !

             Очакваме Вашата помощ и съпричастностНАБИРАНЕ СРЕДСТВА