Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

Инициатива на Общобългарска Фондацията
„СВ. ГЕОРГИ  ПОБЕДОНОСЕЦ”

Последна актуализация

14 06 17

 

В памет на първия радетел на образованието
в Якоруда – учителят Стойко Грашкин

2015 г. - 180 от създаване на първото у-ще в Якоруда

 

 

Фондацията, съвместно с ОбК ''В.Левски" и читалище „Светлина" в Якоруда, през 1997 г. организираха и проведоха чествания на 130-годишнината от смъртта на първия якорудски учител - даскал Стойко Грашкин,

 

        Стойко Грашкин е роден през 1811 г. издънка на скотовъдната фамилия Шишковци. Изучил четмо, писмо и сметки н Рилският Манастир, през 1835 г. се връща в Якоруда и в двора на току що построената църква „Св. Никола” събира да учи якорудските деца.

(През същата 1835 г. в Габрово се основава Априловската гимназия. За момент да се спрем на паралелите: Габрово - Якоруда, Васил Априлов - Стойко Грашкин.)

Учениците пишели с пачи пера върху загладени букови дъсчици. Първом записвали славянските азбука, научавали я, после изтъргвали с ножчетата си буквите, после изписвали срички, после думи и така нататък. След това се минавало на църковните книги. Учели се и да смятат. Когато настъпвали студените дни,отивали в голямата стая на дядо Назарчо Катинчаров. Забавен бил даскал Стойко. И на децата и на родителите им четял от една руска книга „Землеописание на света”. Той станал и свещеник в новата църква. Висок, снажен, обаятелен, знаещ той станал най-влиятелната личност в Якоруда. Десетки мълчугани запалени от словото и личността на даскъл Стойко станали продължители на просветното дело и стожери на българщината, срещу гръкоманията и безпросветния ислям, от Петрич до София. (Виж стр.501) През 1867 г. почива от туберколоза.

       През 1967 г. тленните останки са пренесени в гробищния парк Рудища до източната страна на едноименния параклис, без никакъв знак.

       Една улица в Якоруда и един ученически пансион носят името на даскал Стойко.

 

     Следваща задача, която си поставя фондация „Св. Георги Победоносец", е по случай 180-годишнината на якорудското училище, която ще се отбележи през  2015 г., да се изработи гранитна плоча с надпис: „На това място в двора на църквата „Св. Николай Чудотворец" през 1835 г. даскал Стойко Грашкин поставя началото на образователното дело в Якоруда". Тази плоча ще бъде поставена в парка при читалището, къде­то някога е била църквата. Ще бъде много хубаво, ако училищните ръко­водства въведат традиция - всяка година на първия учебен ден ученици учители и родители, със свалени шапки и цветя да отдават заслужена по­чит на началото.

     Ще се постави паметна плоча и на гроба на даскал Стойко Грашкин, на който за съжаление няма никакъв знак. Нещо трябва да показва, че на това мяс­то се намират тленните останки на един заслужил родолюбив българин.

На това място са тленните останки на даскал Стойко Грашкин  (фотос)

 

Очакваме Вашата помощ и съпричастностНАБИРАНЕ СРЕДСТВА

     2014 Януари   Организира се Експертният съвет.