Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

Инициатива на Общобългарска Фондацията
„СВ. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ”  и

Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва  ( СОСЗР )

Последна Актуализация

20 10 07  

В памет на загиналите в първия ден
на Балканската война, за свободата на Родопите

                                                                            2014 г. - 102 години

    Връх Велийца погледнат от Рила - Трещеник - Маньова махала.

   Идеята беше да се възстанови войнишкият паметник на родопския връх Велийца, издигнат в памет на българските 42 войници от 27 Чепински и 39 Пловдивски пехотни полкове, християни, евреи и мюсюлмани, загинали в първия дeн от Балканската война,   5 Октомври 1912 г. за освобождаването на българите в Родопите от "турското присъствие".

    27 и 39 пп съставят 3-та бригада от Родопския отряд командван от ген.майор Ковачев и  настъпва по направление Пазарджик - Лъжене (Велинград), Юндола, Якоруда, Мехомия(Разлог), с. Елешница, Неврокоп (Гоце Делчев) и освобождават долината на р. Места до Бяло море.

     Дясната колона на бригадата е 27 пп с командир полк. Русев и   настъпва Лъжене, Чисто тепе, по река Места и десния й бряг (източните склонове на Рила), на 7 Окт. особождават Якоруда, следва Мехомия (и през прохода Предела се свързват със 7 Рилска дивизия), Добринище и продължават по Места към Неврокоп. Средната колона на п.полк. Вакарелов 39 пп и части от 27 пп настъпват по най-гъсто населената част на Западни Родопи, Юндола, Аврамови колиби, връх Велийца и по билото през с.Бабяк, с.Банско, с.Елешница към Неврокоп. Елешница е голямо българско село опожарено на 8 Окт., но спасено от българските войски от разграбване и избиване. На следващия ден българските артилеристи и щикова атака разбиват един низамски полк и турците оставяйки оръдията си отстъпват. След което в мъгливите есенни дни турските войски бързо без боеве отстъпват в Неврокоп. Източната колона на полк. Маслинков 21 пп. се движи през планината по Доспатска река и Кара тепе към Доспат. В района е имало турски гранични подделения с артилерия и българско население, от което само една трета са българи мюсюлмани (не турци) според статистиката издадена през 1873г. на френски език. Още от обявяване на войната 5 Окт. във военните донесения се съобщава, че християнското население по р. Места е заставяно да се откупува за да не е избивано, а българите мюсюлмани са въоръжавани в башибозушки отряди, които постепенно са си предали оръжието.

     Паметникът на в. Велийца е в памет на загиналите 33 войни от 39 пп и 9 от 27 пп. и 60 ранени в първия ден от войната.

     През 1989 г. паметникът е обруган и разрушен от чужди на Българската държава агенти, подбудили към този акт българи мюсюлмани забравили род, родина и майчин език. Забравили, родовите си имена, забравили насилията преди 400 години, когато техните деди с оръжие в ръка се борили за свободата и вярата си. Тези насилия, опожарени села, махали и църкви, породили религиозното различие, но не променили българските им родови корени.

     В ранната пролет на 2014 предложениего на Фондация "Св. Г.Победоносец" - Якоруда за възстановяване на паметника бе представено на ген. Топалов от инж. Дочо Шипковенски, секретаря на фондацията. На следващата минута идеята вече се обсъждаше с председателя на СОСЗР в област Пазарджик, а на следмащия ден в подготовката се включи и председателя на СОСЗР във Велинград, майор Златев.

        Председателят на УС на Областния съвет на СОСЗР в Пазарджик подполк. оз Христо Христосков и председателят на запасните офицери във Велинград майор оз Златев, със съдействието на ДГС "Алабак", посетиха паметника и организираха възстановяването му, като м. Златев лично се ангажира с възстановяване на плочите и оформяне на паметника.

    Паметникът е разрушен 1989 г., частично обновен 2002 г. и отново обруган 2003г.  Майор Златев, разрушения монюмент и разбитите възпоменателни плочи.

 Паметникът е на около 6 км. от с.Аврамово и на 30 км. през с. Кръстава. Връхът е висок 1712 м. и достъпен с високо проходими машини.

   141001 - Уважаеми господа, колеги и приятели, Уведомяваме Ви, че по инициатива на УС на Обл. организация на СОСЗР Пазарджик и с решение на Обл. Съвет на СОСЗР, на 05.10.2014 г. представители на организацията ще посетят паметника на вр. Велийца за поднасяне на цветя и отдаване на почит на загиналите войни от 27-и пех. Чепински и 39-и пех. Пловдивски полкове, паднали със смъртта на храбрите в първите часове на Балканската война в този ден преди 102 години. Сборен пункт: центъра /пазарчето/ на кметство Юндола. Време:11.00 ч. на 05.10.2014 год./неделя/. Забележка: За придвижване извън републиканската пътна мрежа до паметника /около 6 км. горски път през Аврамово/ е необходимо високо проходимо МПС! За нас ще бъде особено приятно присъствието на колеги от района на Якоруда, Белица, Разлог и др., с които да осъществим контакти.       Подполковник оз Христо Христосков   

                                                                                                                                                                                                                                                             

   141005  - Официалното откриване на възстановения паметник. В групата от Юндола с два джипа се включиха (от ляво на снимката):  полк. Васил Атанасов -председател на Общ.организация на СОСЗР Белово;  полк. Борислав Клисурски -председател на Общ. организация на СОСЗР Септември; подполк. Гаврил Гаврилов /знаменосец/ член на УС на Обл.съвет на СОСЗР;  подполк. Христо Христосков- председател на Областния съвет на СОСЗР Пазарджик; Христо Илчев член СОСЗР Белово;  подполк. Чавдар Съловски /знаменосец/ член на СОСЗР;  Дочо Шипковенски член на клуб "Военни моряци" СОСЗР София и секр.на Общобългарска фондация"Св.Георги Победоносец";  Николай Александров член  СОСЗР Пазарджик (зад кадър).

     При паметника се взе решение да се издирят данни за селищата, от които са загиналите войни, а техните роднини и земляци  да се уведомят за следващите възпоменателни събори.

     Очакваме Вашата помощ и съпричастност – НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА  за възстановяване на паметника в първоначалния му вид и облагородяване на района за провеждане на събор и подстъпа. За подробности моля, обръщайте се към майор оз Златев - Велинград, тел. 0898 411 618 .

     Имената на загиналите войни и селищата от където са:

    Убити и починали от рани  5 - 7 Х.1912г.  от 39 Пловдивски пп от в. Велийца при битките до с. Елешница, където има друг възпоменателен паметник.

1. Никола Петров                             - капитан, от Пловдив 

2. Георги  Стефанов                        - подпоручик, Пещера

3. Неделчо Бръндалов Стоянов     - подпоручик, с.Ковачовица, Неврокопско   

4. Атанас Петров Дондов                - редник, Пловдив

5. Атанас Петров                             - р., Пловдив 

6. Боньо Георгиев                           - р., Пловдив

7. Благо Николов Въжаров             - р., с.Селджиково, Пловдивски 

8. Георги Костадинов                      - р., Пловдив

9. Георги Иванов Тюкински            - р., с.Даутларе,  Пловдивско 

10. Георги Тодоров Казаков           - р., с.Даутларе,  Пловдивско 

11. Димитър Стойков Маджаров     - р., с.Даутларе,  Пловдивско  

12. Дончо Иванов Салжиков           - р., с.Бричово,  Пловдивско 

13. Добри Петров Мавров               - р., с.СтароНовоСело, Пловдивско 

14. Димитър Иванов Божинов         - р., Пловдив 

15. Димитър Стоянов Маджаров     - р., с.Даутларе,  Пловдивско 

16. Иван Петков Кюселеров            - р., с.Айране,  Пловдивско 

17. Иван Стоев Божилов                  - р., с.СтароНовоСело,  Пловдивско 

18. Иван Донев Минев                      - р., с.Брезово,  Пловдивско 

19. Иван Ангелов Купчински            - р., с.Селджиково,  Пловдивско  

20. Кольо Димитров Стоянов           - р., с.Автаево,  Пловдивско 

21. Леон Хаим Гарти                         - р.,  Пловдив 

22. Нако Стоянов Ников                   - р.,  Пловдив 

23. Ованес Кавръканян                    - р.,  Пловдив   

24. Петър Марков Вълчанов            - р., с.Цалапица,  Пловдивско 

25. Панаьот Христов Чирпанли        - р., Станимъка   

26. Петър Тонев Бозев                      - р., с.Селджиково,  Пловдивско 

27. Петър Атанасов Йончев              - р., с.Граф Игнатиево,  Пловдивско  

28. Петър Иванов Котев                    - р.,  Пловдив 

29. Петър Георгиев Йочков               - р., с.Голямо Конаре,  Пловдивско  

30. Тоско Христов Тосков                  - р., с.Строево,  Пловдивско 

31. Христо Ласков Димитров             - р.,  Пловдив  

32. Христо Костадинов Чипов           - р., с.Граф Игнатиево,  Пловдивско 

33. Яни Апостолов                             - р.,  Пловдив

 

     От 27 Чепински пп загинали на връх Чисто тепе - в Рила.

1. Йордан Атанасов Дойчев         - подпоручик, Брацигово

2. Кръстьо Николов Янев              - ст.подофицер, Перущица

3. Адем Муратоф                           - р., Пещера  

4. Водил Нанков,Червенков         - р., с.Наничаре,  Пловдивско 

5. Тене Стефанов Меленков        - р., с.Аджиларе,  Пазарджишко   

 6. Павел Михайлов Костов          - р., с.Мало Конаре,  Пазарджишко 

7. Стоян Спасов Щерев                 - р., с.Паталеница,  Пазарджишко    

8. Сюлейман Мустафов Бузов      - р., Пещера

9. Ангел Стоянов Койчев              - р., с.Батак,  Пазарджишко  

-------------Д Н Е В Н И К-------------

 20 10 03    Заради вирусната психоза тази година българите почели събора не са многобройни като предишни години, но начело на колоната от Велинград за първи път е репликата на бойното знаме на 27-и Чепински полк. На паметника към мнозинството се присъединява и областният управител на Пазарджишка област г-н Стефан Мирев.  Присъстват и няколко кмета от селища в областта. Най-вълнуващо и радващо всяко българско сърце е присъствието на ученическата група на ученици от с. Крастава. Последваха изказвания, предложения и обсъждане на появилите се идеи за документиране и филмиране на събора, за увеличаване на ученическите групи, както по възрастови групи, така и от различните селища, от които са загиналите войните от 27-и и 39-и полкове. Да се поканят и представители от местностите на забележителните сражения от 5 Октомври 1912 година, като в. Шейновец, с.Гечкенли и други. Преуморен но щастлив от осъществения събор оз майор Костадин Златев, председател на областната организация на СОСЗР,  вече мисли за реализирания на новите идеи възникнали на събора. (Предстои включване на фотоси)

  19 10 06     Поради забраната да се ходи в планината, съборът отбелязващ годишнината от превземането на укрупения граничен пост на вр. Велийца -5 Окт. 1912 г. се поведе пред мемориала на 27 Чепински пехотен полк в Пазарджик.

 

      Мемориалът 27 Чепински пп                Знамената                                      Официалните лица

  Събитието се организира от градската организация на Областния СОСЗР-Пазарджик, пп Х.Христосков. Присъстваха със знамената си и представители от различните селища в областта. Със знамето си участваше и Сдружение "Български юнак" и секр. Д.Шипковенски. Бяха поканени и местни младежки организации !

 

  Слово на предс.обл. СОСЗР- Златев                 Заупокойна молитва                         Знамената се оттеглят

  

 

18 10 06                 На 6 Октомври се състоя традиционния събор при паметника Велийца.

  

Авто колона през Крастава                                    Знамената                                       Юнаци (АШ), от Стрелча, "Традиция"

И тази година организатори са Община Велинград, кметът д-р Коев и председателят на СОСЗР Пазарджишка област майор Златев. Повече от 40 автомобила по пътя през Крастава превозиха представителите на повече от 25 общини и организации с техните знамена. Растящ е броят на представителите от местните махали. Майор Златев собствено ръчно възстановил паметника и неизменен организатор на събора представи епичните сражения под връх Велийца и в долината на Места,

 

   Хората се събират пред паметника         Панахидата на отец Данаил-Якоруда    Майор Златев представи събитията 1912г.

както и походът на ген. Ковачев до края на Балканската война,  бе награден от СОСЗР и Президентството.  Поднесоха се поздравления към събора от присъстващи институции и организации. „Традиция“ и нейният фолклорен ансамбъл се представиха с родопски фолклор. От с. Орцево имаше представителна група, която прояви интерес за участие в следващите събори със своя  фолклорна програма. Отец Данаил с младите си послушници от Якоруда отслужи молебен. Тази година се отбеляза 42 годишнина от дейността на п.полк. оз Михаил Неделев от Стрелча организирал и ръководи ученическия батальон „В.Левски“.  На фона на дружествените знамена той бе награден с грамоти и отличия от представители на Президентството (п.оз. Милушев), Зам. Областния управител на Пазарджик (Й.Кожухаров), Министерство на отбраната, Кмета на Велинград, от СОСЗР-Сигурност (п.оз Петров) и от Сдружение "Български юнак" с медала „Юнашка слава“. Със изящен плакет „Св.Г.Победоносец“ бе наградено и Сдружение "Български юнак" -секр. Дочо Шипковенски,

 От Президента награда за М.Неделев     Поздрав от Обл.Пз.-Й.Кожухаров           Кметът д-р Коев награждава СБЮ

като съорганизатор и като  секр. на Фондацията „Св.Г.Победоносец“ с предс. Живко Сахатчиев-Якоруда - инициатори за възстановяване на паметника (2014г.). Пред високия метален кръст дар от Якорудска епархия се снеха за спомен юначетата от Стрелча, от Якоруда, Александър Андреев- знаменосецът на Сдружение "Български юнак", Традиция, Отец Данаил и много др.  Както винаги времето бе благосклонно и слънчево. Допълнителна информация има в "Новини - Български юнак" .   

  17 10 01  1 Октомври  Проведе се традиционния събор поклонение на паметника на връх Велийца. 36 коли, микробуси и камиони доведоха повече от 170 българи от различни градове и съседни селища. В няколко големи палатки тук бяха нощували "бойци и четници" от движението "Традиция", помогнали в монтирането на 5 метров стоманен кръст, под ръководството на отец Данаил от Якоруда и.майор Златев, председател на СОСЗР Област Пазарджик, който с дълбок поклон благодари на кмета д-р Коев за оказаната помощ. Присъстваха Областният управител от Пазарджик г-н Стефан Мирев, народният представител полк.оз Славчо Велков, представителят на МО г-н Иво Антонов, кметовете на Велинград д-р Коев и околни селища, представители на Ротари клуб и други организации, клубове  и граждани, които обкичиха с венци и цветя паметника. Сдружение "Български юнак" бе представено от "Почетния юнак Старейшина" полк. оз Цветан Радков (94 год.), ръководител на 5  

  В. Велийца- сестра от "Традиция", знаменосеца на СБЮ Илияна, "Почетния юнак Старейшина" 94 годишния полк.оз. Ц.Радков        юнашки класове в 90-СОУ София, знаменосеца Илияна Беличинова от Юнак София и секретарят на СБЮ инж. Дочо Шипковенски.

Около паметника на в. Велийца, пред паметника отец Данаил, полк. Атанасов-СОСЗР, ген. Явор Матеев,  народният представител  полк.оз Славчо Велков 

     

        40-десет бойци от специалните части на генерал Явор Матеев демонстрираха изключителни бойни умения. "Бойците" от 27-п.полк с няколко салюта почетоха паметта на загиналите и бяха подготвили топла бобена войнишка чорбица, разни топли мръвки и погачи със сирене от мандрата на една юначна Българка. Военният ритуал и демонстрациите, салютите на сборната команда на войни и комити, знамената на запасните войнства от региона и СБЮ и многото поздравления от политически партии, от министъра на отбраната, речи и описания на събитията и Балканската война, както и сърцатите слова на отец Данаил, доц.полк.оз Д.Ненков и майор оз Златев ще се запомнят от присъстващите.

в.Велийца, на поляната пред новия стоманен кръст, са народният представител полк.оз Славчо Велков, "Почетният юнак старейшина" полк.оз Цветан Радков, Старши инструкторът командоси, специални сили, секретарят Сдружение "Български юнак" Дочо Шипковенски

 

      Официалните гости пред паметника от ляво: знаменосци от СОСЗР, гост, Илияна знаменосец на "Български юнак", доц.полк.оз Д.Ненков, знаменосец Велинград, отец Данаил- Якоруда, полк.оз Атанасов -Белово, бриг.генерал Явор Матеев - специални сили, областен управител Пазарджик Стефан Мирев, кмет Велинград д-р Коев, народен представител полк.оз Славчо Велков, представител МО директор управление Иво Антонов.

 

 

      151004  -  ЮНДОЛА  слънчево, топло и тихо време. Пазарчето се изпълва с джипове и микробуси. Организаторите от Областната СОСЗР Пазарджик – съюза на запасните офицери от Пазарджик, Велинград, Белово, Ракитово, Септември и други селища, заедно с Дирекция           култура на Община Велинград, Общобългарска фондация „Св.Г. Победоносец”-Якоруда, Ротари клуб Велинград и др. са готови за път. Сутринта рано "обозът" с озвучителна уредба, ел генератор, знамена, маси, погачи, жито и вино замина към върха.Точно в 10:00 първите коли  потеглят към с. Крастава, от където е подготвен горски път към върха. . Минаваме покрай безброй картофени ниви, където работливи българки мюсюлманки и деца ни махат за поздрав и продължават да ползват последните слънчеви дни. До 11ч. всички са на поляната пред възстановения паметник. Много от поканените и медии и кметове и от действащата армия ги няма, за поклон пред възпоминателната панихида на войнишкия паметник. Наброявам 117 души и 29 автомобила. Дошли са представители  от общината и училището в Якоруда, Батак, Пещера, Дорково, Белица, Разлог, Бани, Банско, София, от Сдружение "Български юнак" (СБЮ) и Италианския  лицей в София, от ист.музей във Велинград.

 в.ВЕЛИЙЦА  27 Чепински полк-представен от клуб "Традиция" и един юнак от СБЮ

Грижливи домакини подредиха поляната. Водещият от община Велинград обяви началото. Химна и маршова музика огласи поляните.С насрещен марш се посрещат знамената на орг.на запасните офицери. Полковник Атанасов прочете Манифеста за начало на войната. Подполковник Христосков представи събитията предхождащи паметната битка за укрепените гранични укрепления отнела живота на 42-мата български войни и победоносния поход на 27 Чепински и 39 пехотни полкове до Бяло море и края на войната. Прочете се почетния адрес от страна на Вицепрезидента Мария Попова. Епархийският наместник отец Янко от Разлог отслужи панахидата и произнесе едно изключително патриотично и прочувствено слово в памет на загиналите и националното самочувствие и действия на техните съвременници, на нашите деди.       Полк.Атанасов чете Манифеста на Фердинанд, майор Златев и пполк.Христосков, знаменосци, отец Янко, о. Георги и о.Иван.         

Живко Сахатчиев-Фондация"Св.Г.Победоносец"

Дочо Шипковенски - СБЮ, пполк.Хр.Христосков-СОСЗР Пз, Андреа Шипковенски- "Български юнак" Ит.лицей София.

     След минутно мълчание и поклон,  

   отделението войни от 27 пполк. на клуб „Традиция” с три залпа  обяви края на официалната програма.       

     Последваха срещи, запознанства, снимки за спомен,  залък от погачата, топлата баница и малко жито с чашка червено вино. Възникнаха предложения за нова туристически път, маркиран с имената на загиналите войни от с. Аврамово, включването на паметника в 100 Нац.туристически обекти, построяванена кръст до паметника. На групи джиповете плъзват из Родопа на припек поляни за почивка и разпалени разговори, защо и как? А ние с председателя на фондацията Живко Сахатчиев се отправихме към село Аврамово за среща с неговия някогашен ученик, вече кметът на селото  г-н Ахмет Уцьов. Обсъдихме туризма в Родопа и възможностите за най-прекия туристически и горски път до Паметника. Слънцето имаше още копраля път, когато тръгнахме към църквата в Якоруда „Св.Г.Победоносец”, построена от фондацията преди 17 години. С отец Данаил говорихме и за бъдещия манастир, който планираме  да построим до църквата.

      Заник. По това време преди 103 години тези 42 момчета са били възторжени,напрегнати и въодушевени от тъй очакваното начало за освобождаване на поробените си братя и са легнали за последния си сън, прегърнали своите пушки. Какви ли мисли, мечти и предчувствия са ги унесли преди геройският им щурм на утрешния ден?

   ----------- ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА -----------

     141120 -    От Историческия музей във Велинград се подаде списъкът съставен от подполк. Найдов със селищата, от които са загиналите войни.

     141017  - В с. Радилово се представи книга посветена на войните от селото участвали в Балканските войни, от които 22 загиват. Написана от членовете на СОСЗР Л.Грозданов и П.Караджов.

     150206 - в гр. Батак в местната историческа църква се връчва знамето на местната СОСЗР организация.

     150221 - В Пазарджик пред паметника на 27 Чепински полк се отслужи панахида.     На 16, 17 и 18 февруари 1913 год. в смъртоносният капан на снежната виелица и буря край Булаир загиват многострадално 255 войници, подофицери и офицери. Силно измръзнали са 1061 души, а с по-слаби измръзвания са още 1071 войни от полка. Няма къща, фамилия, паланка, селце и градче от Татар-пазарджишка околия, незасегнати от тази трагедия.

ПОКЛОН  И  ВЕЧНА  ПАМЕТ.

 

 

     150823 - Предложение на Областната СОСЗР организация в Пазарзжик 

ИДЕЕН ПРОЕКТ

ЗА ПОКЛОНЕНИЕ  ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ВР. ВЕЛИЙЦА НА 04.10.2015 Г.

 „........ Деньтъ 5-и октомврий, в който беше обявена войната на Турция, ще остане памятенъ и великъ в историята на българския народъ. На този денъ нашиятъ малъкъ и храбъръ народъ намери куражъ и сили в себе си, за да се хвърли в открита и неравна борба с вековната турска империя, за да реализира своя възвишенъ идеалъ – свободата и обединението на целокупния български народъ. На този денъ Негово Величество Царят, стъпил гордо и величествено на владишкия тронъ в черквата „Св. Богородица” в Стара Загора, заобиколенъ от хиляденъ народъ, в присъствието на местното духовенство, власти, свитата му и чуждите дипломати и военни аташета, посред тържествения и оглушителенъ звънъ на всички църковни камбани, прочете с ясенъ, високъ и войнственъ глас Манифестта към българския народъ за обявяване на войната. По случай обявяването на войната Негово Величество беше отправил и следната знаменателна заповедъ към армията:

ВИСОЧАЙША ЗАПОВЕД
по
ДЕЙСТВАЩАТА АРМИЯ
№115
Гр. Стара-Загора, 5-и октомврий 1912 година

         „Офицери, подофицери и войници, Нечуваните страдания на нашите сънародници в съседната отоманска империя, които отдавна терзаеха сърдцата ни, предизвикаха справедливо негодование на нашия народъ. След като си изчерпаха всичките мирни средства, за да се подобри доколкото е възможно животътъ на тези мъченици, наши брата по кръв и вяра, Ние, верни изразители на народните тежнения, не можахме да останемъ безчувствени към воплите им, и подпомогнати отъ нашия възлюбенъ народъ, заповядваме на нашата храбра армия да премине границата и да встъпи в борба с вековния врагъ. Офицери, подофицери и войници! Нашето дело е свято и човеколюбиво. В тези съдбоносни минути на нашето възлюбено отечество Ние сме уверени, че всичките чинове от армията ще се проникнатъ от важностьта на тяхната задача и ще оправдаят надеждите които народътъ възлага на тяхъ. . Офицери, подофицери и войници! Напредъ съ помощьта на кръста и оръжието.Нека Богъ на правдата да подкрепи десницата ни.
         На първообразното съ собствената на Негово Величество ръка написано:
                                                                  ФЕРДИНАНД.”

     „За предстоящите военни действия полкъ /27-и пех. Чепински/ заедно с 21-и пех. Средногорски, 9-и пех. Пловдивски, 39-и пех. Полк, 3-и планински артилерийски полк и 2-а пионерна дружина образуваха така наречения „Родопски отряд”, командуването на когото беше поверено на началника на 2-а пех. Тракийска дивизия, генерал-майор Ковачев .......”

         Откъс от книгата „История на 27-и пех. Чепински полк” написана от запасният полковник Дончо Теракиев през 1942 г.

            На връх Велийца /1715,3 м/ преди 103 години в ранното утро на на 5 октомври 1912 година.с първите изстрели на пушки и артилерия е дадено началото на Балканската война и падат първите жертви от двете страни. 27-ми пехотен Чепински полк и 39-ти Пехотен полк водят тежки боеве за освобождението на „Майка България”. В боевете за връх Велийца и вис. Чисто тепе падат със смъртта на храбрите 42-ма войни: загиват трима офицери, 30 войници, и 50 са ранени. от 39-ти Пехотен полк, от 27-ми пехотен Чепински полк загиват девет души, а шестима са ранени. Всички загинали са погребани на връх Велийца.

         Управителният съвет на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Пазарджик, съвместно и с подкрепата на:

- Областен управител на област Пазарджик,     - Централен съвет на СОСЗР София,

- Кмета на община Велинград г-н Иван Лебанов,      - Общинска организация на СОСЗР гр. Велинград,

- Ротари клуб гр. Велинград,     - Регионален исторически музей гр. Пазарджик,

- Общобългарската фондация "Св. Георги Победеносец” гр. Якоруда  и други,

организира поклонение /панихида/ с поднасяне на цветя и венци пред паметника на вр. Велийца на 04.10.2015 г./неделя/ от 11.00 часа.

         Уважаеми българи, патриоти, колеги и приятели, членове на патриотични и военно-патриотични съюзи, правителствени и неправителствени организации  и симпатизанти от общините Велинград, Доспат, Якоруда, Белица, Разлог и от цялата страна приканваме ви заедно да възобновим  традицията за провеждане на народен събор и честване и това свято място да се превърне в място за поклонение пред подвига на героите от населението на околните области, общини и селища.

    Сборен пункт: центъра /пазарчето/ на кметство Юндола.
    Време: до 10.00 ч. на 04.10.2015 год./неделя/.

             С УВАЖЕНИЕ:   ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЛ. СЪВЕТ НА СОСЗР ПАЗАРДЖИК И ЧЛЕН НА ЦС НА СОСЗР ГР. СОФИЯ.

ПОДПОЛК. Р. ХРИСТО ХРИСТОСКОВ             За контакти  телефон:  0897 557 850.

                                 20.08.2015 г.

       150930     Забележка:    За придвижване извън републиканската пътна мрежа  след с.Аврамово до паметника, е необходимо високо проходимо МПС! От Юндола до с.Аврамово е 9 км и до върха, около 5-6 км. горски път (денивелация ~200 м.). Организаторите предлагат и подготвят горски път за джипове от с.Кръстава. Леки автомобили могат да се оставят в Юндола, на площада в с. Аврамово и с. Кръстава.

      150928 -  Предвиждането за времето е СЛЪНЧЕВО, съвсем лека облачност и слаб ветрец. Температура през деня до 20 градуса. Залез около 19 часа.

 

 

 

 

                         НАБИРАМЕ  СРЕДСТВА    ЗА ПРОКАРВАНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКА  ПЪТЕКА ДО  ПАМЕТНИКА !