Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

16 06 02

 

17 МАЙ Денят на спорта

тържествен церемониал и концерт на Сдружение "Български юнак"

посветени на 120 годишнина от основаването на първия юнашки клуб „Софийски юнак”, на дошлите в България швейцарски учители по гимнастика и на загиналите юнаци в Балканските войни и І-вата Световна война.

   Тържественият церемониал започна в 16:00ч. с  освещаване на знамето и химна на Сдружение „Български юнак” (СБЮ) в храм  „Св.София” от Софийския митрополит.Присъстваха над 150 души от цялата страна. Поднесе се и венец на паметника на Незнайния войн в памет на загиналите хиляди членове на  движението „ЮНАК” в Балканските войни и І-вата световна война.

   Зала Универсиада бе запазена от м.Ноември 2015г. 17 Май От 9:30 ч. започна подготовката и инсталиране на заявената озвучителна и осветителна техника. Децата от гимнастическите групи „Юначе” от София, Свиленград, Шумен и Лясковец пристигнаха в залата до 12:30.Проведоха репетиции за съвместните гимнастически композиции под ръководството на члена на управителния съвет доц.Тодор Кондев.14:30 пристигна ансамбъл „Бисерче” – 88 у-ще София. Пристигнаха и останалите участници: арменския хор. „Гърунг”-Шумен с танцова група, еврейския хор „Дулце канто”, хор Арфа, певците  Мустафа Чаушев,Лика Ешкенази,Етиен Леви, Май Нешкова,сестри Икономови,Божидар Бошкилов и други. Генерална репетиция от 15:50.Сценарист и организатор е композиторът Кирил Икономов, член на Обществения съвет. Залата се отвори за посетители в 17:30- входът се контролираше и охраната се организира от представители на СБЮ и зам.председателя Стоил Александров.

 18:05 в залата влезе вице президента на РБ г-жа  Маргарита Попова патрон на тържеството,  придружена от  председателя на СБЮ змс Никола Проданов посрещнати от юначета в български носии с хляб и сол.Следва внасяне на олимпийския огън - благодарение на „Юнак” България е една от 14-те страни възобновили съвременните олимпийски игри, влезе знамето на Сдружение "Български юнак"  носено от знаменосеца ор ген.майор Нонка Матова, олимпийски и световен шампион по спортна стрелба и председател на юнашкото дружество „Тракия”.Дефилираха част от участниците (малките гимнастици). Вице президента и Председателя поднесоха приветствия, Наградените ВЕТЕРАНИ на първия редСекретарят на СБЮ Дочо Шипковенски прочете наградените:  посмъртно Тодор Йончев председателя на първия юнашки клуб „Софийски юнак”-1895г. и 12 от най-първите  световни и олимпийски шампиони по гимнастика и техните треньори (списъкът е отделно).  Малките гимнастичета от 1 до 4-ти клас представиха гимнастически композиции. Б.Бошкилов изпълни за първи път химна на СБЮ , залата стана на крака и дълго аплодира. Следваха хоровите и индивидуални изпълнения и участието на танцовия ансамбъл „Бисерче”. След взривителните изпълнения на Мая Нешкова последва апотеоза извел на сцената изпълнители, наградени и зрители. Залата беше препълнена, над 1800 души, представители на спортни клубове Левски, ЦСК и др., Ловно Рибарския Съюз, НПО, фирми, Съюза на Българските Учители,  Столичният инспекторат към МОН бе организирал представители на столичните училища (преподаватели и ученици), представителна група на ПГЕАвтоматика(демонстрира техни изработки) заедно със съученика си спечелил преди 2 дни международна шампионска титла по карате, Червеният кръст имаше представителна група.  Участниците бяха повече от 250 души.

    Тържеството завърши 20:25. За ВИП гости, участници и изтъкнати спортисти и общественици последва  коктейл.

Фотос-1 Знаменосецът на СБЮ ген.оз Нонка Матова, асистенти, вицепрезидента Маргарита Попова, секретар и председател наСБЮ.  Фотос-2 Присъстващите на освещаването на знамето и химна в храм "Света София".  Фотос-3  Маргарита Попова и Никола Проданов влизат в зала УНИВЕРСИАДА.  Фотос-4 Председателят Никола Проданов поздравява гостите и участващите юначета.  Фотос-5  Наградените Ветерани ЮНАЦИ на първия ред на препълнената зала. Фотос-6 След концерта: Секр.СБЮ Дочо Шипковенски, внукът на Тодор Йончев, Зоя Апостолова, зам.кмета и кмета от Лом П.Пенкова около вице президента и предс.на СБЮ.  Фотос-7  Семейството на Главния организатор на Юнашкия церемониал и концерт на СБЮ, композиторът и съавтор на химна Кирил Икономов, съпругата му Мая Нешкова и двете му дъщери Весела и Йоана представили заключителните изпълнения предизвикали апотеоза на вечерта.

С какво се отличава това тържество

   Церемониалът и концертът станаха първият възстановителен „микро” юнашки събор с участието на двама живи участници на последния предвоенен събор на „Юнак” (1939 в него са участвали 20,000 юнака и още толкова зрители) адмирал Иван Добрев и д-р Тодор Анастасов- участник и във ІІСВ. Постави се началото на възобновяване традициите „ЮНАК”. Министерствата на образованието и науката и на младежта и спорта се включиха в идеята по възобновяване на движението „Юнак”. Обществеността започна да се информира за Сдружение "Български юнак"  Отпечатаха се и се раздадоха 2500 покани, 5,000 вестника от нулевия брой на "Български юнак" – 12 стр. цветен, в който се представя началото на спортното и патриотично движение „ЮНАК”, първите ни световни и олимпийски първенци и спонсорите. Сценарият на концерта демонстрира традиционната юнашката етническа толерантност с участието на изпълнители на основните етноси в страната. Представители от двете министерства на най-високо ниво и лично вице президента на РБ г-жа Маргарита Попова, добиха представа за потенциала на идеята Сдружение "Български юнак"  и отношението на масовия зрител – столичното гражданство. Този спектакъл показа и възможностите на СБЮ при подготовката на мероприятията за спортна София 2019 г.  В дългосрочен план се показва колко е важна работата с децата, в училищната и особено извън училищната среда,  за тяхното нравствено и физическо възпитание, в духа на патриотизъм и националните ни традиции. Прозвуча и химнът на СБЮ силен и завладяващ. Подготвени и раздадени бяха първите десетки диска с химна. Целият концерт бе записан и вече се излъчва в световната телевизионна мрежа по ТВ канал ЕВРОКОМ.

Сдружението значи партньорство в името на ЮНАШКАТА  ИДЕЯ,  значи обединение за бъдещето! 

   Юнашката гимнастическите композиции се изпълни от представителни групи на училищата в градовете Лясковец, Шумен, Свиленград и София  (17ОУ) членове на Съюза на Българските Гимнастически Дружества „Юначе”, възстановили СБГД „ЮНАК” през 1995 г. с председател змс Никола Проданов .

   Изпълнители при концерта са хорови и танцови ансамбли от Шумен – „Гърунг”, от София „Арфа”, „Бисерче”, „Дулце секанто”,  младият бас Божидар Бошкилов, известните Лика Ешкенази, Етиен Леви, Мустафа Чаушев, Аджа, Йоана и Весела Икономови и Мая Нешкова.

   Министерство на образованието и науката и столичният инспекторат помогнаха финансово и организационно.

   Софийска община подпомогна финансово тържеството.

   Зала Универсиада осигури преференциални условия и допълнително озвучаване на залата, закуски за децата участници и  коктейл.

   Министерство на младежта и спорта съдейства при подготовката и провеждането на тържеството.

   Червеният кръст България, осигури представителен младежки червенокръстки екип.

   Професионалната гимназия по електротехника и автоматика (ПГЕА) осигури представителна ученическа група.

   Хотелите „Олимпийски надежди” и „Дияна-3” осигуриха преспиването и прехраната на децата дошли от страната.

   Ресторант „Бабините манджи” осигури вечеря за част от децата от провинцията.

   Телевизионен канал  ЕВРОКОМ осигурил пълен запис на тържествения церемониал и концерт.

   Композиторът Кирил Икономов, академик на РАН, създаде химна на СБЮ и организира екипа на фирма ЕАЗИПА, да осигури  логистика, запис на химна, подготовка на диска с химна, покани, други материали  и режисура на тържеството.

   Екипът на издателство „Земя” осигури подготовката и издаването на нулевия брой на в. „Български юнак”

   Катедра „История на спорта” към НСА с ръководител проф. Райна Бърдарева, член на УС на СБЮ подготви повечето материали за вестника.

   Съюза на Българските учители участва при организиране посещението от софийските училища.

   Представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) участваха в охраната и пропуска  в залата, а регионалните структури партнират на СБЮ в различни начинания.

   Общобългарска Фондация „Св.Георги Победоносец”-Якоруда – съучредител на Сдружение "Български юнак" предостави своя сайт и участва във финансовото и организационно осигуряване на тържеството.

   Българската академия на науката и изкуствата участва при организиране на тържеството, нейни членове са основателите на юношеско спортно творческото д-во „Български юнак” – 2006г, съучредител на СБЮ. Председателят на БАНИ акад. Григор Велев е и Председател на Обществения съвет на СБЮ.

   Най-добро медийно представяне на събитието е интервюто на Н.Проданов пред „Народен спорт Варна”, което може да се изслуша в ГУГЪЛ изпишете - Народен спорт Варна Проданов.

   В повторенията на ТВ канал ЕВРОКОМ може да се види и концерта.

Спомоществователи по реда на участие:

 Риск Инженеринг АД, Никола Проданов, Зала Универсиада, Кирил Икономов, Дочо Шипковенски, Стоил Александров, СКАЙ-Р ГРУП ООД, Ловно Рибарски Съюз, Министерството на образованието и науката, Столична община,  УНИФАРМ АД, САДАС ООД, Милена Цървенкова, Фондация Български спорт, Велик Капсъзов , БРОД за България

- - -