Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

Последна актуализация

190830 Борисова градина    15 12 06     Луи Айер

Тука е ИДЕЯТА  ПАМЕТНИЦИ,  а на следващите екрани от менюто ЗА  ВСЕКИ  ЕДИН  ОТ ТЯХ подробно.

   Идеята за паметниците възниква по време на декадата „Българиада-2013” ежегодно организирана от ООБ с представители на българските общности по света и се подкрепи от участниците в нея. Инициаторите са представителите на Волжко-уралските булгари: - Николай Кондрашкин, художник, скулптор, поет и писател, Народен академик на Чувашия, общественик, член и академик на МАБИК, булгарин от Чувашия, добре представен във ФейсБук; - Николай Игнатиев, режисьор-оператор и солист на булгарския фолклорен ансамбъл „Нарспи” в Уфа, член на МАБИК, булгарин от Чувашия;  инж. Дочо Шипковенски, гл.секретар на ООБ, МАБИК и ОС на „Български Юнак”. Днес малко се знае за тези Волжски-българи и ролята на интелигенцията от този волжко-уралски район на Русия в подготовката и самата Освободителна Руско-турска война.

     Към проектите се присъединиха много клубове на Съюза на запасните офицери и сержанти, Българската акаделия на науката и изкуствата, отделни фирми и българи.

         Паметниците са в чест на забележителни личности чужденци свързани с Освободителната Руско-турска война 1877-78 г., с Балканската война, чийто резултат е освобождаване на Македония, Беломорска Тракия и Родопите, както и с една покъртителна история за няколко десетки хиляди българи от Приазовието, тръгнали през зимата на военната 1943-4 г. към бленуваната родина на дедите си. А тези потомствени българи са дали стотици войни в опълченските дружини през 1877 г.

- Паметник на връх Велийца-Родопа, в памет на загиналите 42 войници в първите дни на войната – 5-8 Окт. 1912 г. за свободата на Родопите – разрушен от вандали 1989 г. и повторно 2003 г.

        ПАМЕТНИКЪТ Е  ОФИЦИАЛНО  ВЪЗСТАНОВЕН  на 5 Окт 2014 г. от преставители на СОСЗР Пазарджик и София (виж подробности)!    4 Окт 2015 Възпоменателен събор!

- Стойко Грашкин       - в памет на първия учител в гр.Якоруда, основал у-ще в 1835 г. 2015 - 180 год. българско светско училище в Якоруда!

         - Леандър Леге   – френски вице консул недопуснал опожаряването на София през 1877г.

         - Виторио Позитано   – италиански визе консул участвал в спасяването на София – 1877г.

         - Пьотър Алабин   – инициатор на Самарското знаме и първи губернатор на София 1878г.

         - Иван Аксаков – за изключителни заслуги при подготовка на руското общество за обявяване на Руско-турската освободителна война.

                    Проектът е в изпълнение! Кондрашкине готов, но община Средец  не намира място.

- МакГахан     - американски журналист известил света за състоянието на българите след Априлското въстание, починал като военен кореспондент към руската армия 1878т. 2018 - 140 год. от смъртта му.

- „Юнак -1912” – възстановяване на паметника пред бившето игрище  „Юнак”, разрушен при бомбардировките през 1944 г. 70 години от разрушаването му!

- Луи Айер      - швейцарец, спортен учител, командир на юнашкия легион към Македоно-одринското опълчение 1912 г. 2016 - 100 год. от смъртта му до Дойран.   (Виж страницата "Луи Айер"- филм!)

      Паметникът ще бъде първият и част от Мемориала на швейцарските учители и българските Юнаци.

- Мемориал на 10-те Швейцарски учители - създатели на движението „ЮНАК”, работили в Македония и Царство България 1894 – 1945 г., на българите "юнаци", инициатори, лидери и световни първенци. 120 години от идването им в България.

               Проектът е в изпълнение !

- Иван Станчов - дипломат спасил десетки хиляди  Приазовски българи в зимата на 1943-44 г., пътуващи за България.

     Завършването на отделните инициативи е свързано с отделни годишнини до 2019 г.

     Идеята е, в тяхното реализиране да участват българи от страната и от българските общности по света.

   - Инициатива свързана с преустройството на Борисовата градина - ВИЖ нова страница  - 190830

     Очакваме Вашата помощ и съпричастностНАБИРАНЕ СРЕДСТВА

     За всеки проект ще се създаде Обществен съвет, с Ваше съдействие към Фондацията,  имащ грижата за правдивото, архитектурно, естетическо и финансово приемливо изпълнение. Работата на  Обществения съвет ще се отразява на страницата на всеки обект-паметник.

      Ориентировъчна структура на участниците в Обществените съвети:  

(Предложения изпращайте на адреса на Фондацията)

Представители на:  Фондацията Св.ГП,  МАБИК,   ОБЩИНА София,   Съюза на Художниците,   Софийски Университет, БАН

Представители от диаспората в съответната страна,   на Посолството на съответната страна  (при желание), от МВнР,

Представители: на общественици,  от НПО,  БАНИ, фирми,  училища, Трима от най-големите дарители. 

                                                                 ( Е:поща  fondacia.svgeorgi@gmail.com )

        Благотворителният характер на проектите ще се изразява както в набирането на средства, така и при проектирането и изработването на паметниците и съпътстващите дейности.

     Работата на Фондацията при построяването на черквата "Св.Георги Победоносец"-Якоруда  показа че  духът на инициаторите, организираният труд, даренията направени от сърце, участието на стотици хора роди една непреходност, която блести сред природата. Тя ще излъчва на веки български дух и Божията благодат на това благословено с природната си  енергия   място.

 

Така и скромните паметници, които ще носят духа на своите забележителни първообрази и духа на днешните "Български ЮНАЦИ",  ще блестят сред забързания градски водовъртеж. За миг ще привличат умореният ни или реещ се поглед и ще придадат на всеки от силата на своето величие. Ще  напомнят на всеки, че преди нас е имало хора, градили, творили, дори живота свой дарили за българския род

 Паметникът на ген. Гурко, ул. „Гурко” – София.

Подобни като реализация ще са и предлаганите от нас бюст паметници.

     В  близост предлагаме да са паметниците на Леге, Позитано, Аксаков, Алабин, МакГахан, Юнак-1912, Мемориалът на Швейцарските учители.

А паметникът на Джон Атанасов е на ул. „Гурко” на 40 метра от паметника на ген. Гурко.

 

Така с предложените нови паметници, гостите туристи в София ще попаднат в една богата на събития, личности и признателност на българския народ, културна среда. Ще почувстват връзката на историческото ни минало с интелектуалния елит на Европа и света.

 

     Очакваме Вашата помощ и съпричастност при НАБИРАНЕТО НА СРЕДСТВА