Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи
Свещеници в Якоруда от 1835 г. досега са били: Стойко Гращкин, Георги Баев, Коста Рашков, Филип Стоянов (и четиримата якорудчани), Иван т Банско, Георги Захов от Якоруда, Христо Тахчиев от Ракитово и Костадин Калайджиев от Банско. И накрая със задоволство ще си позволя да отбележа, че през 2005г. и двете кубета на църквата бяха облицовани с медна ламарина и църквата придоби още по-впечатляващ външен вид. Фондация „Св. Георги Победоносец*". В това трагично време на обезличаване и отричане на всичко българско, настъпило след 1989 г., когато жалки безродници и майкопродавци не се срамуват да пишат по страниците на национални всекидневници и седмичници, че Апостолът на свободата Васил Левски бил „обратен" и „убиец на деца", че Христо Ботев бил „терорист" и „крадец на обувки", а светите братя Кирил и Методий - „византийски шпиони", шестима достойни мъже, родени и израсли в Якоруда, си подадоха ръка и дадоха дума да работят според силите и възможностите си за отстояване на българщина¬та и нейното възраждане в родния край. На 27 юли 1996 г. те учредиха фондация, която нарекоха „Св. Георги Победоносец", на името на покровителя на Якоруда. Приеха и устав, в който целите и задачите са записани, както следва: „Основна цел за фондацията е утвърждаване на българското национално самосъзнание и добродетели чрез издирване, проучване и съхраняване на културното и историческото наследство в родния край и регион, чрез насърчаване, поощряване, подпомагане и развиване на българските народни традиции. Задачи: а) възстановяване на църквата „Св. Георги", разрушена от турските поробители; б) възстановяване на закритата през 1990 г. музейна сбирка в Якоруда в) възстановяване на паметника на българските войници на родопския връх Велийца, загинали в първата атака на Балканската война през 1912 г. за освобождението на родния край от турско робство; г) подпомагане издаването на произведения, свързани с миналото родния край, с опазването на българщината в него и неговото възраж дане; д) организиране чествания на бележити дати и личности, свързани с историята на родния край и България;
1. Живко Александров Сахатчиев - председател фондацията, 63-годишен, учител по география, живее в Якоруда.                                             2. Янко Крумов Хаджигеоргиев - зам.-председател, 47-годишен, машинен инженер, живее в София, -собственик на завод за дървообработващи машини в Якоруда.
                      Живко Сахатчиев  .
3. Ангел Василев Римпев - 58-годишен, лесоинженер, живее във Велинград, притежава дървообработващо предприятие в с. Костандово.             4. Иван Янков Римпев - 51-годишен, машинен инженер, живее в Берковица, където има предприятие за алуминиева и пластмасова дограма.
                    Янко Хаджигеоргиев
 
5. Асен Петров Чонков - 51-годишен, строителен инженер, живее във Варна, където има строи телна фирма.                                                6. Лазар Георгиев Бучков - 53-годишен, живее в София, където има фирма за металообработващи машини.
Ангел Римпев
Дейността на фондацията започна със строежа на църквата „Св. Георги Победоносец", като паметник на българщината в долината на Места, като символ на непокорния, на несломимия дух на нашите деди - Това сега е много важно. Тази църква бе издигната буквално върху костите на нашите деди и пепелищата на Стара Якоруда, възкръсна като птицата Феникс. През 1996 г., преди да започне строежът, като председател на фондацията отидох при директора на Националния исторически музей проф. д-р Божидар Димитров с молба да изпрати археолог и да се направят разкопки на бъдещата строителна пло-
                                                     
Разчитаме на много  СКРОМНИ ДАРЕНИЯ

490-1 | 492-3 | 494-5 | 496-7 | 498-9 | 500-1