Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

Последна актуализация

14 04 17

МАНАСТИРЪТ - ЕНЕРГИЙНО  МЯСТО

            Якоруда, благословено от Бога място. Място където хората и в днешно време изпитват силата и благодатта на природното въздействие на енергийната сила на мястото пред църквата. Това е мястото където преди около 1600 години, когато императорът Теодосий І (379-395) отхвърлил готското нашествие и обявил християнството за официална религия, е започнал строежа на един от първите християнски храмове в Родопите и на Балканите. Повече от 1200 години дедите на якорудчани - бесите, са се черкували на това чудодейно място (от ІV до ХVІІ в.). Затова, Живко Сахатчиев обрече това място с надпис за всички българи - християни и мюсюлмани: „Така е било и така ще бъде, на всички!”

     За енергийната сила и въздействие на мястото може да съдите по разказите на Живко поместени в книгата му „Якоруда - Българската драма” (стр. 495-8). Ето няколко извадки:

1.     „… За изписването на източната стена, тази над олтара, не останаха средства. Но и тя бе покрита със стенописи. Ето какво се случи.

     В един слънчев ден в края на същото лято, при църквата пристигна едно младо семейство от Варна. Попитаха дали могат да влезнат вътре и се помолят. Казах им: „Заповядайте! Нали за това е направена". В продължение на десетина дена те редовно посещаваха църквата. На след­ната година на празника Гергьовден ги зърнах сред хилядното множество на събора и отидох при тях:„Вие какво така сте се объркали, та сте дошли в Якоруда?" - „Не сме се объркали - отговориха те. - Дойдохме тук специално заради Гергьовден." „Че то много „евтино" ви е излезнало това идване, от Варна до Якоруда са 500 км и обратно още толкова, само заради един събор?-учудено питам аз. „Миналата година не Ви казахме защо бяхме дошли, но сега ще изплюем камъчето - започна жената. Мъжът ми нещо се разболя и постоянно е с температура. Лекарите във Варна не можаха да установят от какво е и ни изпратиха в София. И там на най-високо, на професорско ниво, също не можаха да установят причината. Прибрахме се във Варна и един ден един екстрасенс ни каза: „Виждам в гората една нова църква. Даже още се строи. Това е в Якоруда. Вашият съпруг там ще намери изцеление." „А къде е тая Якоруда?" - попитахме ние. Вижте на картата и питайте!-отговори той." И тогава те дошли в Якоруда и десет дена редовно идвали в църквата да се молят. И когато се върнали във Варна, съпругът бил напълно здрав. Затова сега са тука, за да запалят свещи за благодарност към Бога за изцеляването и да попитат с какво могат да помогнат и те на църквата. Показах им стена над олтара, че е без стенописи. Попитаха ме колко ще струва нейното изписване. „Много - отговорих аз - 14 кв. метра по 100 лева на квадратен метър прави 1400 лева". Съпругът бръкна в джоба си и извади 500 лева. „След два месеца - каза той - ще Ви изпратя още 900 лева". Точно след два месеца ги изпрати. …

     Така благодарение на щедрите дарители Ирина и Иван Банкови от Варна, на 30.IХ.2000 г. бяха завършени изцяло вътреш­ните стенописи на църквата.”

     Странно и неразгадано нещо е човешкият организъм. Дали земният магнетизъм или силното желание и вяра, че ще се оправи, са повлияли на Иван, трудно е да се каже. Най-вероятното е, че и двете са скрито проявление на Божията милост и природна благодат в тази църковна обител. На това място.

 

2.     „… Църквата, благодарение на мълвата за нейната чудодейна сила да лекува да успокоява нервната система, да помага за рожба, започна бързо да добива популярност и да се посещава и от външни хора - от София, Ве­линград, Благоевград, Разлог и другаде. Оказа се, че мястото, където е построена, е енергиен център подобно на Кръстева гора в Родопите. Още през 2000 г. Красимира Делчева от Варна установи силни положителни вибрации. На 16 август 2004 г. един маг мастер, на когото не си спомням името, заяви че вибрациите са най-силни в олтара на развалините на античната църква. Вибриращите му ръце, протегнати към небето, смайват присъства щите. Същото потвърди и журналистката от Радио-телевизионен център Благоевград, Юлия Кючукова на 16.Х1.2004 г. Три личности, които въобще не се познават и никога не са имали какъвто и да било контакт помежду си.

     Спомням си, когато строехме църквата, как бизнесмени от Русе, Велико Търново, Ловеч и Стара Загора, които идваха в различно време да търсят Янко Хаджигеоргиев за сключване на сделки, казваха едни и същи думи:

     „Интересно място! Дойдохме толкова изнервени и напрегнати, а за съвсем кратко време се успокоихме."

​     Олтарът на античната църква е показан на фотографията, на метър пред входа на църквата, в ляво, където са останките от зидовете.

 

3.     „ … През пролетта на 2002 г. в църквата пристигна Елена Ушева, дарителката на 12-те апостолски стола и прекрасната кандилница.Тя водеше със себе си Богдана Николова Дончева, едно от шестте златни момичета,които навремето спечелиха първия златен медал за България на световно първенство по художествена гимнастика в ансамбловото съчетание. След като се помолиха в църквата, бившата гимнастичка, сега треньорка, излезна отвън, легна на тревата и затвори очи. Земята още беше влажна, имаше и роса. След малко аз отидох при нея. „Моля Ви, станете! Ще изстинете. Елате през лятото и лежете колкото искате, но сега ще се разболеете." Елена Ушева ме дръпна настрана и тихо ми каза: „Остави я, Живко! Преди един месец единственото й дете, син на 20 години, първа годи­на студент в Юридическия факултет, попаднал в компания на наркомани Били си инжекции, но понеже на него било за първи път, дозата се оказа­ла голяма и починал. Тя от един месец не е мигнала. Сега тук за пръв път намери спокойствие….."

4.     „… И още един пример. През 2000 г. журналистът от в. „Дума" Иван Илков от Благоевград между другото заяви: „Пет пъти съм бил в църквата на баба Ванга, но от нея излизаш потиснат (някои казват, че баба Ванга била посо­чила друго място за строеж на църквата, но кой знае от какви съображения, не са изпълнили желанието й), а тук, в тази църква, се чувстваш ефирен, става ти леко." Това го потвърдиха и придружаващите го лица - видни об­щественици от Благоевград, Разлог, Белица, Добринище и други селища.”

     Има и още примери.

     Предстои внимателно проучване на терена, както от хора с повишена чувствителност, така и със специализирана апаратура. Резултатите ще бъдат изложени в настоящата страница. Ако някой от четящите тези редове има някакво предложение, то може да пише на адрес  fondacia.svgeorgi@gmail.com  .

          Ако желаета да помогнете за изграждането на  Манастира "Св.Георги Победоносец" - посетете   Набиране на средства.
 

БАНЕРИ