Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

16 08 20

Празникът  на флота

и Сдружение „Български юнак”

 

   Групата ветерани от Клуб "Военни моряци" –  СОСЗР София (съучредител на Сдружение "Български юнак" ) бяха на посещение във Варна по повод празника на ВМС (12-14 Август). В групата (39 д.) водена от кап.Iр.оз Георги Методиев председател на клуба,  участваха и членове на СБЮ   от други организации съучредители както и четирима млади юнаци (внуци на ветераните на 7 до 23 год.).

   В плана на групата на СБЮ влизаха задачи като:   - установяване контакти с варненската спортна общественост с цел възобновяване на варненското д-во "Черноморски юнак";   - награждаване с почетния медал "Юнашка слава", адм.оз. Иван Добрев (дългогодишен командващ флота и зам.министър на отбраната) и д-р Тодор Анастасов (почетен председател на Съюза на ветераните от войните) и двамата членове на д-во "ЮНАК" от 1935 г., змс Любен Михайлов (участник в две олимпиади Рим и Токио, преподавател и треньор по гимнастика в града) и адм.оз Васил Янакиев (16 г. командващ на флота, изтъкнат спортен деятел във Варна), за тяхната дългогодишна дейност и заслуги при спортното и патриотично възпитание на българската младеж;   - издирване данни за живота и дейността на Алоис Бюнтер –швейцарец учител.

         Ранната история на юнашкото движение във Варна.

   Преди 122 год. в гр. Варна като учител в мъжката гимназия е разпределен швейцарецът Жорф де Режибюс. През юни 1894 г. в двора на гимназията „Св.Св. Кирил и Методий” (веднага след пристигането му) за първи път магията на кожената топка завладява младите варненски „ритни топковци”. Първите футболни игри са в гр. Варна. Другите любими негови и на учениците му игри са боксът и особено кънките, които стават популярно и любимо зрелище в морската градина, където води учениците си при всяка възможност, но в 1896 поради заболяване на майка му се налага да се върне в Швейцария. Преди да замине във Варна се създава юнашкото дружество „Черноморски юнак”.

   През 1900 г. за учител в града е изпратен Алоис Бюнтер (до тогава учителствал във Велико Търново), който съживява „Черноморски юнак” и започнатото от колегата му. През 1902 г. във Варна се събират на третия си конгрес всичките 24 юнашки дружества в страната На конгреса се вземат решаващи за развитието на движението  решения. Варненци поемат изцяло ръководството на Третия административен Управителен съвет на СБГД. Папа Бюнтер става любимец не само на учениците си, но и на цялата общественост, която през 1925 г. му подарява дворно място до морската градина (бул. „Княз Борис” №121) и средства за построяване на собствена двуетажна къща. През 1926г. с много сърдечна церемония голямото семейство Бюнтер (три дъщери родени в Швейцария – Алма, Фрида и Луиза и син Зигфрид-Ото роден във В.Търново с българско име Асен) тържествено е въведено в нея. През 1929 г. с почести и награди той се пенсионира, като се отдава изцяло на обществена дейност. През 1931 г. признателни варненци  издействат в Народното събрание удостояването му с Народна пенсия. На 13 март 1934 след заболяване почива. Целият град изпраща Папа Бюнтер до гроба му в Морската градина.

   Ако днес Варна се гордее като спортен център в България, при провеждане на световни спортни форуми и първенства, с повече от 180 спортни клуба и хиляди варненци спортуват каквото пожелая, а много от тях са станали спортна гордост на България и олимпийски медалисти, то всичко това е започнало преди 122 г. с началото на юнашкото движение и сърцатата работа на швейцарските учители.

   На 13 Август (събота) със съдействието на Военноморския музей се проведе тържествената церемония по връчване на медала „Юнашка слава” и почетната грамота на четиримата почетни юнаци от секр.на СБЮ Дочо Шипковенски. За това бяха уведомени медиите. Освен групата ветерани от София присъстваха председателят на                                                                                  

„Черноморски юнак” Тодор Тодоров, журналисти, представители на обществеността и флота.

     Адмирал оз Иван Добрев              З.м.с. Любо Михайлов,  Тодор Тодоров "Черн.юнак"          Д-р Тодор Анастасов

    Вечерта на приема на командващия флота адм. Петев част от наградените и представители на СБЮ имаха възможност да се срещнат с флотското командване с представители на Министерство на отбраната, бизнеса, депутати и общественици, с представителите на отделните организации във Военноморската конфедерация и председателя й к.ІІІр.оз Иван Гоцев. Те представиха работата на СБЮ и перспективите по възобновяване на юнашкото движение, неговите нови задачи. С началника на Морско училище комодор Медникаров в отделна среща се обсъдиха общите интереси.

   На 14 Август се състоя тържественият ритуал по връчване на първото офицерско звание на випускници 2016 на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”.

Това бе подходящ момент за срещи с представители на медиите, с флотски ветерани, със заместник кмета на Варна г-н Коста Базитов, с Варненския и Преславски Митрополит Йоан, с изявени представители на обществеността.

   В момента град Варна продължава да се развива като спортен център на България. По множество увлекателни спортове варненските спортисти са национални първенци. Не случайно най-леката дама борец олимпийски медалист е от Варна; млади моряци практикуват в Хърватия, а Студентският Спортен клуб (ССК) при Икономически университет – Варна с подкрепата на Дирекция „Младежки дейности и спорт“, организира безплатни спортни занимания по редица спортове. И много други спортни инициативи и начинания. Вече 22 год. въпреки недостатъка на средства и треньори, гимнастическият клуб „Черноморски юнак” печели първенства и е първенец в  страната.

   Множество са спортните, занимателни, духовни и културни изяви ориентирани към младите граждани на Варна. Споделените възможности на Морското училище, на Военноморския музей, на инициативите на Военноморската конфедерация и на редица бизнес структури и фирми в града са реални и впечатляващи. Разговаряхме за един учебен  - спортен център – полигон в района на езерото, където подводницата „Слава” и други стари кораби и специално подготвени като учебно-тренировъчни съоръжения ще се използват от юнашките клубове в града и от цялата страна, за развитието му като комплекс с оригинална зона за отдих и забава, с хотели за приемане на групи от цялата страна за няколко дневно  обучение по морски практики и умения. Морската ни столица е в състояние да развие подобен комплекс, още повече, че в момента това се прави от множество различни структури и проекти. Така ще им се предостави възможност за ползване и на нова материална база позволяваща и  икономическа реализация.

   Всички действащи спортни проекти са с подкрепата на Община Варна и „Варна Младежка столица 2017″ и са под надслов: „Здравето е отговорност за цял живот и ние подкрепяме активните младежи“. Остава медиите да научат и разберат какво е движението „Юнак”, за да подкрепят идеите на Сдружение "Български юнак"   и да  способстват за реализацията им.

Всичко това, което се прави във Варна е най-актуалният и точен израз на живата юнашка идея, която продължава да се развива в новите социално икономически условия и е гаранция, че възраждането на „Черноморски юнак” като Сдружение  на всички живеещи с тези идеи и с активно ежедневие и гражданска позиция е реалност. Това се потвърждаваше от всяка дума и радостна усмивка от постигнатото при разговора ми със зам.кмета г-н Базитов.

   Да, има много какво да се прави още, защото потенциалът на спортна и богатата на културни традиции Варна е голям и развиващ се. Защото 120 годишните традиции на „Черноморски юнак” са богати, защото флотът,  Морско училище, общината и гражданите стоят зад тези традиции и бъдещето на млада България.

   За нас развитието дейността на СБЮ е подготовка на младите поколения като родолюбиви граждани, знаещи и можещи как да развиват и защитят своето отечество с дух, нравственост и знания, физически силни и здрави. Юнашката школа е и  подготовка на кадри за флота.