Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи


Последна актуализация

14 06 17

 

Инициативи на Общобългарска Фондацията
„СВ. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ”

2017 г. - 140  гдишнина

От уикипедия

Леандър Франсоа Рьоне Льоге (на френски: Léandre François René Legay)

Роден -  11 септември 1833, Кюие, Франция

Кюие (на френски: Cuillé) е населено място и община във Франция, в регион Пеи дьо ла Лоар, департамент Майен.

Починал - 13 февруари 1887 г., Яфа, Османска империя

Биографични данни

Леандър Льоге е роден на 11 септември 1833 г. в Кюие, област Майен, Франция в семейството на провинциален нотариус. Завършва право и стажува в Рен. Проявява надареност и изучава на чужди езици. Научава английски, италиански, испански, турски, персийски и други.

Започва дипломатическата си кариера в Александрия, след което работи във френските мисии в Тунис и Джеда. Голям познавач на народите на Османската империя. През месец октомври 1874 година получава назначение във вицеконсулството в София, подчинено на посолството на Франция при Високата порта.

По време на Априлското въстание (1876) подкрепя българската национална кауза. Призовава турските власти да сложат край на репресиите. По този начин успява да спести много страдания на народа, когото обиква и защитава.

В първите месеци на Руско-турската война, София е превърната в главен снабдителен пункт на турската армия. Тук са складирани значителни количества боеприпаси. След разгрома на Орханийската турска армия и приближаването на Руската армия през месец декември 1877 г. е планирано града да бъде изгорен. Чуждестранните дипломати са предупредени да се евакуират. Вместо това, френският вицеконсул, австрийският и италианският Вито Позитано  водят успешни преговори с командващия турските сили Осман Нури паша да се запази града от разрушение, организират въоръжена охрана на града и противопожарни команди на 22 и 23 декември 1877 г.

След периода си в София за кратко е в Босна, а от 1878 до 1882 г. е консул в Бургас.

Общинският съвет на София с протокол от 26 май 1878 г. обявява Леандър Льоге за почетен гражданин на София и наименува една от най-големите тогава търговски улици на негово име. И до днес тази улица в центъра на столицата носи неговото побългарено име „Леге“. С това име той е станал герой в романа на Стефан Дичев „Пътят към София“ и във филма заснет по него.

         Леандър Льоге умира на 13 февруари 1887 година в Яфа, днешен Израел.

Предлагано място  на паметника на Леге: На площадката на ъгъла на улиците „Леге” и „Позитано”,

    ​ пред хотел „Рила”,

    В градинката пред х. Рила предстоят археологически проучвания, от които зависи окончателното решение за мястото на индивидуален паметник  или  ОБЩ МЕМОРИАЛ НА КОНСУЛИТЕ, какъвто идеен проект вече има.

         Очакваме Вашата помощ и съпричастност – НАБИРАНЕ СРЕДСТВА