Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

Последна  актуализация

14 06 17

Инициативи на Общобългарска Фондацията
„СВ. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ”

2018 г. - 140 годишнина

От уикипедия

Пьотър Владимирович Алабин

Пётр Влади́мирович Ала́бин, е руски граф, общественик и историк. Инициатор на създаването на Самарското знаме за Българското опълчение. По време на Временното руско управление в България (1878-1879) е губернатор на София.

 Роден: 16 септември 1824 г. в гр. Подолск, Русия.

Починал: 10 май 1896, гр. Самара.

Пьотър Алабин е от семейство на потомствен дворянин от смесен брак с французойка. Завършва средно образование в Белостокската гимназия, а средно специано — в счетоводния клас на Санкт-Петербургското търговско училище. Постъпва на военна служба като офицер в Руската армия. Участва в Унгарската кампания (1849) и Кримската война (1853-1856). Проявява се в боевете в България и при отбраната на Севастопол.

Общественик

Живее в гр. Вятки, а по-късно в гр. Самара (24 януари 1866 до 10 май 1896 г.). Управляващ Самараската палата за държавни имущества в продължение на 10 години, като е първият ръководител на това ведомство. Заема тази длъжност 10 години. От 11 до 30 май 1874 г. и от 21 юни до 10 септември 1875 г. изпълнява длъжността губернатор на гр. Самара, след което е завеждащ на пожарния обоз.

Връчването на Самарското знаме на Българското опълчение в Плоещ. Художник Николай Дмитриев-Оренбургски

Кмет на град Самара от 18 декември 1884 до 8 март 1891 г. След това до м. юни 1892 г. е председател на Самарската общинска землена управа. От 1871 до 1896 г. е представител в Самарския градски съвет. Депутат в Държавната дума от Николаевския окръг (1880-1883). От м. май 1872 г. многократно е избиран за почетен съдия на Самарски окръг. Асистент на председателя на Самарската общинска землена управа, член на различни комисии и комитети.

Като общественик е член на Московския славянски комитет, на самарското отделение на Червения кръст, на обществото за спасение на водите, председател и член на попечителските съвети на ред самарски учреждения.

В периода, когато е начело на град Самара, са построени и започнали да работят чугунолеярният завод „Лебедев“, маслобойният завод „Вишняцки“, типографията „Шчелоков“, гара Пастеровска, метеорологична станция, градски водопровод, театър, кибритена фабрика „Волга“, завод за тухли „Жуков“, парна мелница „Башкиров“, сладкарска фабрика „Гребежев“ и завод за сапун „Уласов“. За първи път в Самара за осветление започва да се ползва газ, започва да работи първата телефонна станция за 10 номера, продължава строителството на църква.

В България

Гробът на Пьотър Алабин в гр. Самара

По време на Руско-турската война (1877-1878) е инициатор на създаването на Самарското знаме. На 18 април 1877 г. Самарския общински съвет избира депутация в състав кмета на града Ефим Кожевников и съветника Пьотър Алабин с цел да връчат на българския народ приветствено писмо, икона на „Свети Алекси“ и Самарското знаме. Знамето е връчено на Българското опълчение 18 май 1877 г. в гр. Плоещ.

В България Алабин пребивава в продължение на една година. Участва във Временното руско управление. Главен представител е на руския „Червен кръст“ и на Московското и Петербургското Славянски общества, а от декември 1877 г. е губернатор на гр. София (вицегубернатор е Марин Дринов). В София, както и в целия Софийски окръг, въвежда гражданско управление. Алабин подема и реализира създаването на библиотека и музей в София по идея на Михаил Буботинов.

Автор е на изследвания на историята, икономиката и културата на Самарска област. Почетен гражданин на гр. Самара, гр. Вятка и гр. София. Централна улица в гр. София носи неговото име.

       Предлаганото до сега място на паметника – ъгъла на улици Алабин и Калоян, пред хотел „Рила”, отпада предвид планираните археологически разкопки.

     Други  подходящи места са:   

     1.  На ъгъла на ул. Алабин и ул. Лавеле - с подходящо декориран барелеф, симетримно на този на Позитано, който е на другия ъгъл на ул. Лавеле. 

     2.  В началото на ул. Алабин - на пл. Македония

     Очакваме  Вашите предложения !

 

                           Очакваме Вашата помощ и съпричастностНАБИРАНЕ СРЕДСТВА

     2014 Януари   Организира се Общественият съвет за построяване на паметника.