Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

Последна актуализация

17 06 2014 г.

 

Инициатива  на Общобългарска фондация

"Св. Георги Победоносец"

2018 г. - 140 годишнина

По Уикипедия

    Дженюариъс Алойшиъс МакГахан (Januarius Aloysius MacGahan), е американски журналист като специален военен кореспондент на лондонския вестник „Дейли Нюз" по време на Априлско въстание (1876) и Руско-турска война (1877-78).

    Дженюариъс Макгахан е роден на 12 юни 1844 г. във фермата Гълъбов хребет близо до град Ню Лексингтън. щат Охайо САЩ. Потомък на ирландски емигранти. Отрано сирак, той има невероятна амбиция да учи и го постига в различни градове на Щатите.

    Под въздействието на генерал Шеридан (1864), герой от Гражданската война, Макгахан се оформя като последовател на най-светлите идеали, възникнали по време на  Гражданската война. През 1868 г. Макгахан отива да учи в Европа.

     През 1870 г. избухва Френско-пруската война. Генерал Шеридан е прикрепен като наблюдател към немската армия. Той убеждава редактора за Европа на вестник „Ню Йорк Хералд“ да назначи Макгахан за военен кореспондент към френската армия.

     Постепенно Макгахан се оформя като специален кореспондент на редица европейски и американски вестници от  най-горещите места в Европа, от Испания до военните действия в Туркестан. Следващите 9 години са един низ от изключителни пътувания, срещи, интервюта и най-важното честна гражданска позиция, срещу жестокостите и „диващината”, както се изразява, проявявани във военните разправи над населението. След преживяното около Парижката комуна той заявява: „Аз реших да кажа истината като журналист, независимо колко скъпо може да ми струва това.” И остава верен до края на жизнения си път. Вечна признателност към такава светла личност!

     След потушаването на Априлското въстание (1876) извършва неоценима работа в защита на българския народ, като кореспондент на лондонския вестник „Дейли Нюз“ Той посещава въстаналите български селища. Установява точния брой на избитите българи, както и на опожарените селища, църкви и манастири. Резултатите от това проучване публикува като дописки и репортажи за зверствата на турската армия и башибозука.

     Година по-късно е специален военен кореспондент  в щаба на действащата руска армия на Балкански полуостров. Близо до Цариград, се разболява от тиф и умира на 9 юни 1878г., 3 дни преди да навърши 34 години.

      Погребан е в Цариград в присъствието на дипломати, военни кореспонденти и генерал-лейтенант Скобелев. Пет години по-късно по нареждане на ген. Шеридан, отнасят тленните останки на журналиста в Съединените щати. Погребан е в родния си град Ню Лексингтън. През 1978 г. България подарява един паметник, създаден от скулптора Тодор Първанов, и той е поставен на гроба на Макгахан в Ню Лексингтън (копие е поставено и в Батак). На паметника е изписано: "МакГАХАН - освободителят на България".

     България тачи паметта на МакГАХАН заради ролята му в извоюването на българската независимост. На негово име са наречени улици в София, Пловдив, Панагюрище, Варна и в други градове на България.

     Една от най-достоверните книги за живота и журналистическата му дейност е "ЯНУАРИ МАКГАХАН 1844-1878. Биография, документи и материали" от Теодор Делчев Димитров, изд. "Наука и изкуство", София 1977.

------------------------------------------------------------------

   21 Май 2014 - Има предложение децата от Американският колеж в София да станат съинициатори на идеята за паметник на МакГАХАН и те да предложат място за паметника.

    Очакваме  Вашите предложения за място на паметника на МакГахан.

                                   Очакваме Вашата помощ и съпричастностНАБИРАНЕ СРЕДСТВА