Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

Последна актуализация

190830, 14 06 17

 

„БЪЛГАРСКИ  ЮНАК”

           Инициативи на Общобългарска Фондация

           „СВ. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ”

2017 г. - 105 годишнина

     По съвместна инициатива на ООБ ,  БАНИ и  Фондацията "Св.Георги Победоносец"-Якоруда предлагаме възстановяване паметника „Юнак-1912” на доброволците от българските дружини и легиони, разрушен от бомбардировките 10 Януари 44 г. Намирал се е пред игрище „Юнак”, издигнат на 8 метра  и една пътека „охлюв” е водела до него. Вътре в охлюва е бил земислен музей "Юнак".

     Този паметник трябва да увековечи подвига на хилядите български юнаци, членове на Съюзъ на българските гимнастически дружества "ЮНАКЪ" (15 Авг.1898),  от Охрид до Силистра,  на Софийския "Юнашки легион", създали Македоно-Одринското опълчение, нарекли се потомци на легионерите на Раковски и Левски, доброволци в Балканската война.

        Те нямат нищо общо с политизираната организация със сходно име създадена 1932 г.

     Балканската война - българите учудиха света с високия дух, жертвоготовност в името на поробените си братя, с физическата си сила и патриотизъм.

 

  В София само 2 часа след обявяване на мобилизацията за Балканската война на 17 септември, 2 хиляди организирани юнаци от Македония чакащи този момент се стичат на сборния пункт, пременени с носиите от районите, от които са и  обкичени с цветя. На 23 Окт. от София потегля със знамето на СБГД "ЮНАК", цветя и музика "Юнашкият легион" с командир Луи Айер, зачислен като І-ва рота от Лозенградската дружина на Македоно-одринското опълчение.

    Същият ентусиазъм е бил и в Русе, където учителят по гимнастика Луи Айер със знаме в ръка, заедно с невръстния си син изнасят маса, произнася прочувствена реч на площада, където е днес паметникът и тук за два часа се записват 500 доброволци от юнашките дружества, а най-младият е едва на 11 години.

     На 29 Октомври 1912 г. е сформирано Македоно-одринското опълчение, в което се включват хилядите доброволци от десетките юнашки дружества в Македония (30) и Царство България (70). Легионерските дружини на Македоно-одринското опълчение се покриват със слава в боевете от Македония до Дарданелите. Те прочистват Южните Родопи и Беломорска Тракия от турските войски и башибозушки орди.

     Огромна е заслугата на десетте швейцарски учители поканени пред 1893 г. от министъра на просвещението Георги Живков за преподаватели по физическо възпитание. Това е началото на организираното модерно спортно образование в районите с българско население на Балканския полуостров.

     Сред тях се отличават със своята разностранна дейност Луи Айер и Даниел Бланшу.

     Тука трябва да се отбележи и името на ТОДОР  ЙОНЧЕВ  (1859-1940) известен като Олимпиецът, неразривно свързан д делото и самите швейцарски учители. С изключителни заслуги за създаването на Съюзъ на българските гимнастически дружества "ЮНАКЪ", той е един от основателите и на Кооперативното движение в България. Това са двете движения, които издигнаха Българския дух и Българското стопанство до висотата на 1912 г. и възстановиха България след катастрофалната 1918 г.

 

     Паметникът "ЮНАК" - 1940 г.             ♦                                                                                "ЮНАК"  - 2015 г.

      Предложение за мястото на паметника е в района на метростанция „Стадион В.Левски”. Това е мястото (40 дк.) дарено за игрище „ЮНАК”, и все още не реституирано на СБГД "ЮНАК". Голяма част е използвана за стадиона "В.Левски", друга за метро станцията и все още остават около 6 дк., които могат да се използват за тази цел.

 

     Най-подходящото място на паметника на „Юнак -1912” е пред входа на метростанцията, където е бил!

      Непосредствено зад станцията в градината може да се оформи мемориален комплекс на швейцарските учители и отделно с паметници на Луи Айер и  Даниел Бланшу . Но това ще се решава от Обществения съвет .

                                       Очакваме Вашата помощ и съпричастностНАБИРАНЕ СРЕДСТВА

 

                                       Вашите предожения изпращайте на адрес  fondacia.svgeorgi@gmail.com

18 Авг.  Писмо до Президента ген.Р.Радев и копия до ген.Б.Борисов, ген.З.Стойков, мин.К.Каракачанов, мин. К.Кралев, мин. Б.Банов, кмет Й.Фандъкова - виж!

10 Авг.   Писмо до проф. Атанас Ковачев, ръководител на проекта "Борисова градина". Преди това Окт.2018 имаше среща ДШ с АКов. Изпратено и до СО Т.Чобанов, гл.арх. З.Здравков, гл.арх.Средец - виж в "Мемориала"!

1 Юли   По въпроса е разговаряно в Лом с представителя на Швейцарското посолство - г-ца Свапна Намбусерил.

18 Юни 2019   Предложение на СБЮ адм. Иван Добрев, змс Никола Проданов и инж. Дочо Шипковенски относно преустройството на Борисовата градина, игрище "ЮНАК" и паметника на Юнак-1912 г. - виж в "Мемориала"!

       Дек. 2013      Организира се Обществен съвет за трите паметника: ЮНАК-1912,  Луи Айер,  Швейцарски учители.

       Яну. 2014      Заслужено е във възстановения паметник "ЮНАК" да се включат и Тодор Йончев, и Буреш и други заслужили дейци на Юнашкото движение. (М.Гевренова)

        21 Яну. 2013    Предложение паметникът на Луи Айер, на Даниел Бланшу и мемориалът на Швейцарските учители да се обединят в общ Мемориал, с което логически се обединява вечната признателност към тези достойни мъже.

        6 Май 2014   В деня на празника на Българската армия започва кампанията по възстановяване на войнишкия паметник "ЮНАКА Легионер-1912" в София.

Галерия