Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

18 01 17

ПОСЛЕДНИ  НОВИНИ

   21 Яну 2018   - На този ден преди 123 год. в салона на І Мъжка гимназия, учителят по физическо възпитание Шарл Шампо направи демонстрация на гимнастическите умения на неговите ученици. Тодор Йончев организатор на това събитие, изнесъл беседа предишния ден за значението на физическото възпитание и гимнастиката в училищните занимания, предлага да се създаде гимнастическо дружество. 40-те въодушевени присъстващи единодушно приемат името "Софийски ЮНАК". Така започва епопеята ЮНАК !

  15 Яну.  - Телевизия АЛФА - АТАКА отдели 22 минути в сутрешното си предаване за да се представят 5-те основни направления на работа на Юнашкото движение през 2018 година:  - участие на представителни юнашки чети в зарята "3 Март" и другите национални и регионални празници;  - тази година е юбилейна 120 г. от създаването на СБГД "ЮНАК";  - възстановяване на юнашкия паметник "Легионер -1912", разрушен при бомбардировките на 10.І.1944 г.;  - възстановяване и развитие  на спортно-тренировачните бази, салони, басейни и условия за масов спорт на децата и покриване на юнашките многобои;  - съдействие на училищата за масово обучение на учениците до 8 кл. в строеви умения, предпоставка за подготвяното военно обучение в 9 - 11 кл.; представи секретарят Д.Шипковенски.

  14 Яну 2018  - в малкия салон на читалище "Цар Борис ІІІ" на ул. Колкотница 29 започнаха тренировките на Централния Клуб "Юнашка САМОЗАЩИТА". Известният треньор и възпитател по бойни изкуства и самозащита Ивайло Захариев започна с първите 10 юнака, на възраст от 16 до 24 год. ТЕЗИ УМЕНИЯ СА КРАЙНО НЕОБХОДИМИ ЗА ИНДИВИДУАЛНАТА ЗАЩИТА НА ДЕЦАТА НИ  НА УЛИЦАТА. Подготвяме още 4 клуба водещи заниманията си в четирите края на столицата. Подготвяме този клуб да се развие и за български юнаци зад граница. УСПЕХ  ИВО ! За контакт 0885 317 222

   10 Яну. В 20 мин. предаване на Жорж Ганчев - Евроком секратарят на СБЮ Д.Шипковенски представи юнашката идея  в днешното време. Тези предавания предизвикаха обаждане на българи от Лас Вегас САЩ ., преки наследници на Жак Фардел, един от десетте швейцарски учители по гимнастика, пристигнали 1894 г. в България. Жак Василев е син на дъщерята на Жак Фардел, омъжила се за Васил, завършил право в Лозана. Семейство Василеви изразиха задоволство от факта, че юнашкото движение се възражда и се отбелязват заслугите на първите юнаци и това на Жак Фардел останал да работи за Българи до кончината си 1941 г.

 29 Декември - Навършват се 96 години от деня, в който министър Константин Панайотов, дарява 3 входова кооперация- 12 апартамента и двор (653 мкв) на ул. Добруджа 7 в полза на СБГД "ЮНАК". В приложения Нотариален акт т.7 се казва:  "За да се гарантира изпълнението на целите, за които прави дарението, подразбира се само по себе си, че имотът не може да бъде отчуждаван нито ипотекиран." А в т.5: "Ако ли някога, недай Боже, по някоя причина всички гореупоменати организации престанат да съществуват, или бъдат унищожени или запретени, то подарения имот се предава в собственост, владение и ползване на Велико Търновска градска община, която да употребява приходите му за същите или други благотворителни цели, докато някоя от горе познатите организации се възобнови, която поема отново имота за същото предназначение и всяка нововъзстановена встъпва в правата си."   При бомбардировката, нощна и дневна на 10 Яну 1944 г. е унищожен един вход с 4 апартамента, паметникът "ЮНАК" и Игрището. След 1947 г. със секретни решения имотът в обществена полза противозаконно се отчуждава. След 1990 г. неморални и крадливи държавни и общински служители започват разграбване и продаване на апартаментите. Нарушава се свещенното право на дарителите и посочените алтернативни решения. Не се изпълняват и реституционните права. От 1996 г. СБГД "ЮНАК" се възобновява със същите функции и устав. Сега е член на Сдружение "Български юнак". Държавните и общински служби възпепятстват всяко усилие за възстановяване на законните права над тези обекти на "ЮНАК".

   Питаме докога, вече 74 години не се възстановява разрушеният войнишки паметник "Легионер-ЮНАК 1912", 70 год. имотът на "ЮНАК" е отнет, а останките от Игрището "ЮНАК", за което също имаме Нотариални документи е пущинак в центъра на София и свърталище на клошари, а се правят и опити за заграбването му ?

   27 Дек.  - Председателят на СБЮ змс Никола Проданов бе 1 час в предаването на Жорж Ганчев по ЕВРОКОМ, за историята на Юнашкото движение.

  15 Декември  Годишно събрание на СОСЗР-Люлин, връчване посмъртно Почетна грамота и медал "Юнашка слава" на полк. оз Цветан Радков, за да се предаде на внучката му Тереза. Присъстващите членове и ветерани от войната почетоха паметта на полк. Радков и обсъдиха продължаване на дейността му вече в десетте училища в района Люлин. Редакторът от в. "Българско войнство" Стефан Шопов засне и отрази събитието.

  13 Декември  Стрелча С пполк оз Михаил Неделев се обсъжда участието на представителна чета от ученическия батальон "В.Левски", в тържествената заря на 3 Март 2018 г., като част от представителната юнашка дружина на Сдружение "Български юнак".

  4 Декември   Погребението на полк. оз Цветан Радков. С трикольорен венец изпращат своя "Почетен юнак - Старейшина" ръководството на Сдружение "Български юнак". В почетен караул са застанали председателят змс Никола Проданов, внучката на юнака Тереза Радкова, възпитаничка от 7 години на военно- патриотичния клас "Ген. Г.Вазов" -90 СОУ Сф. и секретарят Дочо Шипковенски. Секретарят с кратко слово представи юнашката дейност на юнака Цветан Рад, от юношеските години, през фронтовите изпитания и до последен дъх, да дарява с любов 7-те юнашки класа. Винаги бързаш, с изключително чувство за отговорност, раздаващ своя дух и енергия до последния момент. Бе обявено, че подготвяното му награждаване с медала  "Юнашка слава", предвидено за 15 Дек.2017 г. на организираната от него среща на запасните от СОСЗР Люлин, ще се състои и посмъртно медала ще се връчи на неговата внучка, продължител на семейната юнашка  традиция. Поклон пред примера на юначния ни другар!

        30 Ноември     Тази сутрин почина "Почетният юнак-Старейщина"  

  полк. оз Цветан Радков. Като ученик ЮНАК от ІІ Мъжка гимназия в София, постъпва доброволец в младежкия батальон. Той е един от 50-те върнали се живи. Той е сред тези, които възстановяват изровеното от бомби игрище "ЮНАК". Достоен защитник сигурността на държавата, активист и председател на СОСЗР - Люлин. Вече на 94 години той е неуморен и от 7 години продължава да предава юнашките традиции и водеше 7 патриотични юнашки класове в 90-СОУ София, от 1-ви до 7-и клас. На 1 Окт. т.г. той представляваше Сдружение "Български ЮНАК" на традиционния събор на в. Велийца в памет на загиналите 42 войни в първия ден на Балканската война. Той беше и продължава да бъде пример за децата и всички нас. Вечна памет на юнака !

 

  27 Ное. 2017  При среща на Патриарха на България със секретаря на СБЮ Д.Шипковенски, Негово светейшество Неофит благослови юнашкото движение Сдружение "Български юнак" и пожела духовно здраве, нравствена и физическа сила, за да градим бъдещето на България и Бог да бъде в нас и със нас. Това стана в знаменателен ден, когато се потвърди непреходната връзка между Българската православна църква и Охридската архиепископия.

  23 Ное. 2017  Строевият устав на "Български юнак" бе представен на Президентството, Министерство на отбраната, М.на младежта и спорта, М.на образованието и науката, Националната гвардейска част, Националната спортна академия за утвърждаване. Използван е уставът на СБГД "ЮНАК" от 1941 г. без изменения, освен правописа.

  20 Ное. 2017  Управителният съвет удостоява Григор Димитров, за изключително силното му и достойно представяне на тенис турнира в Лондон завършил с победната среща на 19 Ноември, с медала "Юнашка слава" и го включва като почетен член в Обществения съвет на Сдружение "Български юнак".

  17 Ное. 2017  Управителният съвет иска да напомни навсички членове, симпатизанти и почитатели на Юнашкото движение, че в края на годината всички бюджетни структури имат ясна представа каква скромна сума могат да отделят като дарение в полза на Сдружение "Български юнак" сметка IBAN BG62 SOMB 9130 1054 6686 01 - SOMBBGSF в Общинска банка. Дарената сума се приспада от облагаемата годишна печалба, върху която се плаща данък ! Сега е моментът да се обърнете към Ваши близки и познати собственици, управители и изпълнителни директори, за да ги спечелите за подкрепа и включване в юнашкото движение. Вижте и им посочете рубриката от менюто "Защо СБЮ". Нашата съвместна работа цели възпитанието и здравето на бъдещето на България - децата.

  2 Ное. 2017   Организацията на Обединените Българи (ООБ), която е една от НПО инициаторите за възстановяване на Юнашкото движение като Сдружение "Български юнак", удостои с почетна диплома като "Будител - 2017 г." изтъкнати личности и активни граждани членове  и  симпатизанти на ООБ, със заслуги за поддържане на висок български дух, нравственост, образование и вярна историческа памет сред младото ни поколение.

 1 Окт. 2017  Проведе се традиционния събор поклонение на паметника на връх Велийца. 36 коли, микробуси и камиони доведоха повече от 170 българи от различни градове и съседни селища. В няколко големи палатки тук бяха нощували "бойци и четници" от движението "Традиция", помогнали в монтирането на 5 метров стоманен кръст, под ръководството на отец Данаил от Якоруда и  майор Златев, председател на СОСЗР Област Пазарджик, който с дълбок поклон благодари на кмета д-р Коев за оказаната помощ. Присъстваха Областният управител от Пазарджик г-н Стефан Мирев, народният представител полк.оз Славчо Велков, представителят на МО г-н Иво Антонов, кметовете на Велинград д-р Коев и околни селища, представители на Ротари клуб и други организации, клубове  и граждани, които обкичиха с венци и цветя паметника. Сдружение "Български юнак" бе представено от "Почетния юнак Старейшина" полк. оз Цветан Радков (94 год.), ръководител на 5 юнашки класове в 90-СОУ София, знаменосеца Илияна Беличинова от Юнак    София и секретарят на СБЮ Дочо Шипковенски. 40-десет бойци от специалните части (68 бригада) на генерал Явор Матеев демонстрираха изключителни бойни умения. "Бойците" от 27-п.полк заедно с комитите почетоха с няколко салюта паметта на загиналите и бяха подготвили топла бобена войнишка чорбица, разни топли мръвки и погачи със сирене от мандрата на една юначна Българка. Военният ритуал и демонстрациите, салютите на сборната команда на ветерани и комити, знамената на запасните войнства от региона и СБЮ и многото поздравления от политически партии, от министъра на отбраната, речи и описания на събитията и Балканската война, както и сърцатите слова на отец Данаил, доц.полк.оз Димитър Ненков и майор оз Златев, ще се запомнят от присъстващите. (Виж ПАМЕТНИЦИ -в.Велийца, за описание на снимките)

 29 Септ  В Министерството на отбрана е представена позицията и целите на СБЮ при физическото, патриотичното и нравствено възпитание на децата от ранна възраст до 7 клас в класните и извън класни занимания в българските училища. 

 1 Август   Готов е "Стоевият устав І Част"  на СБЮ, копие на Строевия устав на СБГД "ЮНАК" -1941г. и засяга строевите порядки за отделение и чета/клуб. Следващите части ще се отнасят до участие в "Заря", строеве на дружини и дружества.

12 Юли   В Министерството на образованието и науката бе представена  позицията на Сдружение "Български юнак - основната ни цел и усилия са насочени към духовно, нравствено и физическо възпитание от най-ранна възраст на подрастващите поколения, а от 8 клас да се съсредоточи върху пофесионалното образование от възможно най-високо качество. Акцентът да бъде върху професиите от възлово значение за стопанството на страната и съвременните управленски технологии ползващи автоматика, роботика и електроника. Позицията ни не само се приема, но се набелязват и конкретнистъпки по нейната реализация.

     На 7 Юли почина адмирал Васил Янакиев роден 1927г. Като ученик се включва в юнашкото движение и се изявява с патриотичния си дух. Като командир във флота и особено като дългогодишен комаандващ Българския военноморски флот (18г.) той направи всичко възможно за физическата и патриотична подготовка на военните моряци, както и за спортните дружества и масовия спорт в град Варна. На празника на флота 2016 г. е награден с най-високото ни отличие, медалът "Юнашка слава". Поклон пред военния моряк и юнак! Вечна му памет!

 

17 - 20 Юни    Почина д-р Тодор Анастасов.  В ритуалната зала на Софийските гробища бе изпратен с почетен караул на гвардейската рода, с венци и слово от Министъра на отбраната, Командващия отбраната, от СОСЗР и военните ветерани. В краткото слово секретарят на СБЮ Д.Шипковенски подчерта това, което много малко знаеха за покойния Тодор Анастосов, това че той е член на СБГД "ЮНАК" от 1935 г. в гр. Попово, участвал е в последния голям международен събор в София 1939 г. Той е един от инициаторите за възстановяване на юнашкото движение като Сдружение "Български юнак", с него приветствахме младите юначена на техните събори във велико Търново и София, награден е с най-високото ни отличие Медала "Юнашка слава" и само преди месец беше удостоен и със званието "Почетен юнак - старейшина", което имат само трима ветерани на ЮНАК.  Поклон пред нашия ЮНАК! Вечна му памет!

 17 Юни     В предаването на СКАТ "Паралакс" от 17:45 на тема "Грижа за младите хора на България" участваха: акад. от БАНИ Ганчо Попов, Дочо Шипковенски секретар на СБЮ, Йордан Йорданов учител по физ.възпитание в Техникум по транспортна техника, закриващ се в момента, всички свързани пряко и косвено с юнашкото движение днес. Дискутираха се много теми, но Шипковенски изложи основната ни програмна цел на СБЮ: физическо възпитание от най-ранна възраст,  в следващия училищен период се акцентира на нравственото възпитание паралелно с усилено спортуване, а след 7 клас акцентът трябва да бъде върху професионалното образование. Така на 18-19 години от професионалните гимназии, максимално добре организирани така както бяха водещите техникуми, ще излизат младежи, специалисти, готови за високо производителен труд, с високо заплащане, мотивирани да работят и живеят тук в родината си, а не трябва да се подценява и това, че тези младежи ще имат образование на бакалавърско ниво. Тази политика води до спестени години, спестени разходи и ресурси и удължаване на активния жизнен продуктивен период на българина, но не за сметка на масово удължаваната пенсионна възраст.  Така че всички приветстваме предложението на вице-премиера Симеонов за професионалното образование в сферата на туризма, и не само в тази област, а във всички професионални сфери, които нашето стопанство изисква. Конкретно поставих въпроса за професионално обучение по Автоматизирано Управление в Реално Време, потребност която в следващите години ще бъде изключително голяма.  Няма вече област от нашия стопански и социален живот, в която автоматизираното управление да не навлиза с бързи темпове. А Юнаците трябва да бъдат първи и в спорта и в труда и управлението, във всичко !

  2 - 8 Юни    С членовете на СБЮ посочени по долу, по отделно, бе обсъден плана за работа в училищата и задачите през новата учебна година: Елисавета Стефанова 33 СУ  - преподавател по физ.възпитание, член на СБГД "Юнак" от 20 години; и  Маргарита Донева 17 СУ - преподавател по физ.възпитание, чен на СБГД "Юнак" от 20 г.  ръководещи юнашки класове;    Борислава Тодорова 90 СУ- комуникации и проекти, орг. 5 юнашки- патриотични класове;    полк. оз Цветан Радков "Почетен ЮНАК - Старейшина", предс. на клуба на запасните офицери "Люлин"-София, организатор и ръководител на патриотичното възпитание и спортно-творчески прояви на 5-те юнашки класа в 90 СУ.

29 Април  Проведе се Общото събрание на СБЮ. Отчете се периода от регистрацията - 2 Дек. 2015 г. до 31 Март 2017 г. Отчетът е поместен отделно. Събранието започна с влизане на знамето  и химна на СБЮ и завърши с връчване на  дипломите "Почетен юнак - СТАРЕЙШИНА" и Член на Обществения съвет на СБЮ, на двамата присъстващи членове на юнашкото движение от преди 1940 г., полк.оз. Цветан Радков и д-р Тодор Анастасов и неприсъстващият адм.на флот оз Иван Добрев.

   23 Май   В 90 СОУ София "Ген.Хоси де Сан Мартин" на празничният концерт бе отбелязана и високо оценена работата на запасното войнство от СОСЗР район Люлин и лично на председателя му полк.оз Цветан Радков с учениците от 5-те юнашки и военно патриотични класове.

     Учениците сляшат в захлас Полк.оз. Ц.Радков по време на занимания.

24 Април се проведе среща в президентството поискана от нас и приета въпреки напрегнатите консултации. На нея Председателя и секретаря представиха пред съветниците на  президента по вътрешна политика и младежта и спорта,  историята на възстановяването, целите, задачите и перспективите на Сдружението и на юнашкото движение в днешните условия на страната ни. Установихме единомислие по всички въпроси, което говори, че от страна на Президентството може да очакваме разбиране и съдействие.

  23 Април във Варна обществеността се раздели със змс Любен Михайлов – носител на медала „Юнашка слава”, на което председателят на Сдружение "Български юнак" Н.Проданов поднесе нашата последна почит.          

  22 Април Председателя на Обществения съвет акад. Боян Лалов и секр. инж. Дочо Шипковенски участваха в съботното обзорно предаване на телевизия СКАТ с водеш Петър Солаков. Представено бе юнашкото движение и възстановяването му като Сдружение "Български юнак" и мястото му в съвременния свят.

  12 Април Проведе се конференция по сигурността на учениците и децата организирана от Синдиката на Българските Учители с предс. Янка Такева. Установиха  се множеството контакти с учители и НПО,  както и единство в мисленето за бъдещата ни съвместна дейност.СБУ подписа споразумението за съвместна дейност със СБЮ.

 2017 8 Април    

Празник по случай 20 години юнашка дейност на Елисавета Стефанова, учител в 33 СОУ Люлин - член на СБГД "ЮНАЧЕ". За по-малко от 2 часа в салона на училището изпълнен с родители и техните деца, Ели представи 17 композиции с участието на повече от 60 деца. Феерията от пъстри екипи, цветя, воали и цветни ленти, обръчи и топки, старанието на първолаците да се равняват с големите юначета, съзвучен музикален съпровод, придружен с искрящите от усмивки детски лица завърши с общо хоро с просълзените родители. Председателят на Сдружение "Български юнак" змс Никола     Проданов поздрави децата и родителите продължаващи юнашките традиции и награди Елисавета за нейния всеотдаен труд и юнашко сърце, с най-високото ни отличие медала „Юнашка слава”. Събраните в залата четири поколения  юнаци, 94 годишният Цветан Радков- юнак от ІІ Мъжка гимназия  София 1942 г.и доброволец на фронта, 70 год.– Никола Проданов – европейски и световен шампион по гимнастика, Елисавета Стефанова – съвременният дамски „Луи Айер”и десетгодишните й  възпитаници, дълго аплодираха своята учителка Елисавета и демонстрираха възраждането на  ЮНАШКОТО ДВИЖЕНИЕ.

 

2017 31 Март    се проведе среща с Министъра на образованието и науката проф. Николай Денков. Председателят и секретарят на СБЮ представиха сдружението и неговите стратегически цели. Установи се пълно съвпадение на основната задача на СБЮ и МОН, в лицето на министър Денков – духовно, нравствено и физическо възпитание на учащите и професионалната ориентация на българското училище. Това бе първата среща с министър на образованието от възобновяването на СБГД – 22 години.

    2017 29 Март -  В големия салон на Централния военен клуб се проведе тържествено честване 95 годишния юбилей на адмирал Иван Добрев. В изпълнения салон адмиралът получи десетки поздравления и подаръци. Поместваме поздравлението на СБЮ, поднесено от секретаря Д.Шипковенски.

УВАЖАЕМИ  ПРИСЪСТВАЩИ,           От името на Сдружение "Български юнак" и нашият председател европейския и световен шампион по гимнастика Никола Проданов,  изказваме нашите най-сърдечни поздравления на адмирал Иван Добрев, по  случай  95 годишния му юбилей.                Тази година се навършват  И 80 години от участие на адм. Добрев в юнашкото движени,  започнало във Варненската Мъжка гимназия през далечната 1937г. Когато юнашките традиции попият в юношеските сърца, те остават за винаги и дори подсъзнателно те се развиват и изграждат личността. Така след години юношата става командир на чета, отряд, на зона. В Морското училище командва дружина, после ескадрен миноносец, дивизиони и става командващ на българския военен флот. А когато става заместник министър и отговаря за спорта в армията, юнашките традиции прерастат в най-мощното спортно движение в страната. Духовното и патриотично възпитание в армията на младите български поколения, физическото и нравствено възпитание формираха жизнеността на нацията, стават основа на националната сигурност на България.

         За празника на Флота миналата година адм.Добрев бе удостоен с най-високото отличие на Сдружение "Български юнак"   медалът  „ЮНАШКА  СЛАВА” . Днес удостояваме адм. Иван Добрев като  „ПОЧЕТЕН ЮНАК – СТАРЕЙШИНА” , ЧЛЕН НА ОБЩЕСТВЕНИЯ  СЪВЕТ  НА С Б Ю . За  нас  Сдружение "Български юнак",  за С О С З Р, за всички присъстващи в залата няма по-голяма гордост от това,  че Адм. Добрев е дояенът на ПОЧЕТНИТЕ ЮНАЦИ – СТАРЕЙШИНИ  в страната продължаващи да участват със своя пример, работа и  съвети в Обществения съвет на  С Б Ю .

         Адмирал Добрев,  приемете още веднъж нашите адмирации  и бъдете все така жизнен в нашите  юнашки  редици. И нека никой да не се съмнява, че в основата на  Вашата жизненост е  юнашкият Ви  Български  дух, юнашката Ви физическа закалка.     Поклон пред Вашия жизнен пример!

 2017 24 Февр. - Екип на Военният Телевизионен Канал   и секретарят на СБЮ Дочо Шипковенски посетиха Каменоделското училище в гр. Кунино. Създадено през 1923 г. то е единствено в България и второ в Европа. За СБЮ неговите възпитаници ще са тези, които ще записват историята ни на вечния документ - камъка. Директорът Стефан Стефанов скулптор ни запозна с кабинетите, с Румен "юнак", спечелил първи места в редица състезания, с Филип ваящ в момента 2-метрова фигура на Св. Михаил. С него говорихме за бъдещото професионално

ориентиране на младите дизайнери, за духовното, патриотичното и   физическо възпитание. За десетките негови възпитаници   пръснати по целия свят, за отношението на държавата към тази уникална школа за творци и българщина. Накрая подписахме между училището и СБЮ Споразумение за съвмесна дейност при развитие на юнашките традиции. Заснетото интервю с директора Стефан Стефанов, с неговите ученици ще видите  в YouTube  ТУК .http://www.youtube.com/watch?v=sdCtaFQbI6A - в архива на ВТКанал.

 

 

   2017 18 Февр. -  Във връзка с Програмата за изпълнение на Общинската стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта, одобрен бе проект на тема:,,Гимнастика в район Красна поляна - едно     започнато начало". Toй бе разработен по Програмен приоритет: Проекти, насочени към извънкласни и извънучилищни дейности в областта на физическото възпитание, спорта и здравословния начин на живот за деца и ученици, детски градини и училища - ,,Спорт в училище", в подкрепа на ,,София- Европейска столица на спорта -2018г.". Кандидатстваща институция: 17СУ,,Дамян Груев" с ранно чуждоезиково обучение. Ръководител на проекта: Маргарита Донева - Старши учител по ФВС. Проектът е в изпълнение от Окт.2016 г. До момента сме посетили 4 детски заведения и 1 училище. Осъществихме едно събитие, съвместно с майките на гимнастичките- ,,На гимнастика с мама", на което присъства ръководството на училището.Специално направихме тениски за всички участници.

        2017 7 Февр. - 8:30 - 9:05 Телевизия  АЛФА - предаване за историята на "Юнашкото движение", възстановяването му като Сдружение "Български юнак", защо като Сдружение и основни цели. Представи секретарят на СБЮ инж. Дочо Шипковенски. Интервюто може да се види в сайта на "Телевизия АЛФА" от менюто "Видео" - Добро утро България (7 Февр.).

   2017 26 Януари  - 90 СОУ „Ген.Хосе де Сан Мартин” – Люлин има    3 военно патриотични юнашки класа под ръководството на полк. оз Цветан Радков – председател на СОСЗР Люлин и специално отреденият ръководител Борислава Тодорова. Тази година се добавиха още 2 класа „Люлински юначета” 1а и 1б класа с учителка Богдана Михайлова. 90 СОУ и СОСЗР-Люлин "Ген. Г.Вазов" подписаха СПОРАЗУМЕНИЕТО за съвместна работа със СБЮ при физическото, нравствено и духовно развитие на поколенията Български младежи.

 

 2016 20 Дек.    30 мин. предаване по Военен Телевизионен Канал –рубриката - "ПРЕДАВАНИЯ" -  „Войнишки разкази” – „Забравените юнаци” – предаване за забравения  73 г. и невъзстановен войнишки паметник на „Юнак-Легионер 1912” в София, както и за създаденото Сдружение "Български юнак", възобновяващо юнашкото движение. Участват Жанет Митева, Никола Проданов, Дочо Шипковенски. Предаването е в интернет архива на ВТК виж  ТУК .

 

    2016  26 Ноем.   На тържествения концерт по повод   откриване на &nb