Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

17 11 08

ПОСЛЕДНИ  НОВИНИ

  2 Ное. 2017   Организацията на Обединените Българи (ООБ), която е една от НПО инициаторите за възстановяване на Юнашкото движение като Сдружение "Български юнак", удостои с почетна диплома като "Будител - 2017 г." изтъкнати личности и активни граждани членове  и  симпатизанти на ООБ, със заслуги за поддържане на висок български дух, нравственост, образование и вярна историческа памет сред младото ни поколение.

 1 Окт. 2017  Проведе се традиционния събор поклонение на паметника на връх Велийца. 36 коли, микробуси и камиони доведоха повече от 170 българи от различни градове и съседни селища. В няколко големи палатки тук бяха нощували "бойци и четници" от движението "Традиция", помогнали в монтирането на 5 метров стоманен кръст, под ръководството на отец Данаил от Якоруда и  майор Златев, председател на СОСЗР Област Пазарджик, който с дълбок поклон благодари на кмета д-р Коев за оказаната помощ. Присъстваха Областният управител от Пазарджик г-н Стефан Мирев, народният представител полк.оз Славчо Велков, представителят на МО г-н Иво Антонов, кметовете на Велинград д-р Коев и околни селища, представители на Ротари клуб и други организации, клубове  и граждани, които обкичиха с венци и цветя паметника. Сдружение "Български юнак" бе представено от "Почетния юнак Старейшина" полк. оз Цветан Радков (94 год.), ръководител на 5 юнашки класове в 90-СОУ София, знаменосеца Илияна Беличинова от Юнак    София и секретарят на СБЮ Дочо Шипковенски. 40-десет бойци от специалните части на генерал Явор Матеев демонстрираха изключителни бойни умения. "Бойците" от 27-п.полк заедно с комитите почетоха с няколко салюта паметта на загиналите и бяха подготвили топла бобена войнишка чорбица, разни топли мръвки и погачи със сирене от мандрата на една юначна Българка. Военният ритуал и демонстрациите, салютите на сборната команда на ветерани и комити, знамената на запасните войнства от региона и СБЮ и многото поздравления от политически партии, от министъра на отбраната, речи и описания на събитията и Балканската война, както и сърцатите слова на отец Данаил, доц.полк.оз Димитър Ненков и майор оз Златев, ще се запомнят от присъстващите. (Виж ПАМЕТНИЦИ -в.Велийца, за описание на снимките)

 29 Септ  В Министерството на отбрана е представена позицията и целите на СБЮ при физическото, патриотичното и нравствено възпитание на децата от ранна възраст до 7 клас в класните и извън класни занимания в българските училища. 

 1 Август   Готов е "Стоевият устав І Част"  на СБЮ, копие на Строевия устав на СБГД "ЮНАК" -1941г. и засяга строевите порядки за отделение и чета/клуб. Следващите части ще се отнасят до участие в "Заря", строеве на дружини и дружества.

12 Юли   В Министерството на образованието и науката бе представена  позицията на Сдружение "Български юнак - основната ни цел и усилия са насочени към духовно, нравствено и физическо възпитание от най-ранна възраст на подрастващите поколения, а от 8 клас да се съсредоточи върху пофесионалното образование от възможно най-високо качество. Акцентът да бъде върху професиите от възлово значение за стопанството на страната и съвременните управленски технологии ползващи автоматика, роботика и електроника. Позицията ни не само се приема, но се набелязват и конкретнистъпки по нейната реализация.

     На 7 Юли почина адмирал Васил Янакиев роден 1927г. Като ученик се включва в юнашкото движение и се изявява с патриотичния си дух. Като командир във флота и особено като дългогодишен комаандващ Българския военноморски флот (18г.) той направи всичко възможно за физическата и патриотична подготовка на военните моряци, както и за спортните дружества и масовия спорт в град Варна. На празника на флота 2016 г. е награден с най-високото ни отличие, медалът "Юнашка слава". Поклон пред военния моряк и юнак! Вечна му памет!

 

17 - 20 Юни    Почина д-р Тодор Анастасов.  В ритуалната зала на Софийските гробища бе изпратен с почетен караул на гвардейската рода, с венци и слово от Министъра на отбраната, Командващия отбраната, от СОСЗР и военните ветерани. В краткото слово секретарят на СБЮ Д.Шипковенски подчерта това, което много малко знаеха за покойния Тодор Анастосов, това че той е член на СБГД "ЮНАК" от 1935 г. в гр. Попово, участвал е в последния голям международен събор в София 1939 г. Той е един от инициаторите за възстановяване на юнашкото движение като Сдружение "Български юнак", с него приветствахме младите юначена на техните събори във велико Търново и София, награден е с най-високото ни отличие Медала "Юнашка слава" и само преди месец беше удостоен и със званието "Почетен юнак - старейшина", което имат само трима ветерани на ЮНАК.  Поклон пред нашия ЮНАК! Вечна му памет!

 17 Юни     В предаването на СКАТ "Паралакс" от 17:45 на тема "Грижа за младите хора на България" участваха: акад. от БАНИ Ганчо Попов, Дочо Шипковенски секретар на СБЮ, Йордан Йорданов учител по физ.възпитание в Техникум по транспортна техника, закриващ се в момента, всички свързани пряко и косвено с юнашкото движение днес. Дискутираха се много теми, но Шипковенски изложи основната ни програмна цел на СБЮ: физическо възпитание от най-ранна възраст,  в следващия училищен период се акцентира на нравственото възпитание паралелно с усилено спортуване, а след 7 клас акцентът трябва да бъде върху професионалното образование. Така на 18-19 години от професионалните гимназии, максимално добре организирани така както бяха водещите техникуми, ще излизат младежи, специалисти, готови за високо производителен труд, с високо заплащане, мотивирани да работят и живеят тук в родината си, а не трябва да се подценява и това, че тези младежи ще имат образование на бакалавърско ниво. Тази политика води до спестени години, спестени разходи и ресурси и удължаване на активния жизнен продуктивен период на българина, но не за сметка на масово удължаваната пенсионна възраст.  Така че всички приветстваме предложението на вице-премиера Симеонов за професионалното образование в сферата на туризма, и не само в тази област, а във всички професионални сфери, които нашето стопанство изисква. Конкретно поставих въпроса за професионално обучение по Автоматизирано Управление в Реално Време, потребност която в следващите години ще бъде изключително голяма.  Няма вече област от нашия стопански и социален живот, в която автоматизираното управление да не навлиза с бързи темпове. А Юнаците трябва да бъдат първи и в спорта и в труда и управлението, във всичко !

  2 - 8 Юни    С членовете на СБЮ посочени по долу, по отделно, бе обсъден плана за работа в училищата и задачите през новата учебна година: Елисавета Стефанова 33 СУ  - преподавател по физ.възпитание, член на СБГД "Юнак" от 20 години; и  Маргарита Донева 17 СУ - преподавател по физ.възпитание, чен на СБГД "Юнак" от 20 г.  ръководещи юнашки класове;    Борислава Тодорова 90 СУ- комуникации и проекти, орг. 5 юнашки- патриотични класове;    полк. оз Цветан Радков "Почетен ЮНАК - Старейшина", предс. на клуба на запасните офицери "Люлин"-София, организатор и ръководител на патриотичното възпитание и спортно-творчески прояви на 5-те юнашки класа в 90 СУ.

29 Април  Проведе се Общото събрание на СБЮ. Отчете се периода от регистрацията - 2 Дек. 2015 г. до 31 Март 2017 г. Отчетът е поместен отделно. Събранието започна с влизане на знамето  и химна на СБЮ и завърши с връчване на  дипломите "Почетен юнак - СТАРЕЙШИНА" и Член на Обществения съвет на СБЮ, на двамата присъстващи членове на юнашкото движение от преди 1940 г., полк.оз. Цветан Радков и д-р Тодор Анастасов и неприсъстващият адм.на флот оз Иван Добрев.

   23 Май   В 90 СОУ София "Ген.Хоси де Сан Мартин" на празничният концерт бе отбелязана и високо оценена работата на запасното войнство от СОСЗР район Люлин и лично на председателя му полк.оз Цветан Радков с учениците от 5-те юнашки и военно патриотични класове.

     Учениците сляшат в захлас Полк.оз. Ц.Радков по време на занимания.

24 Април се проведе среща в президентството поискана от нас и приета въпреки напрегнатите консултации. На нея Председателя и секретаря представиха пред съветниците на  президента по вътрешна политика и младежта и спорта,  историята на възстановяването, целите, задачите и перспективите на Сдружението и на юнашкото движение в днешните условия на страната ни. Установихме единомислие по всички въпроси, което говори, че от страна на Президентството може да очакваме разбиране и съдействие.

  23 Април във Варна обществеността се раздели със змс Любен Михайлов – носител на медала „Юнашка слава”, на което председателят на Сдружение "Български юнак" Н.Проданов поднесе нашата последна почит.          

  22 Април Председателя на Обществения съвет акад. Боян Лалов и секр. инж. Дочо Шипковенски участваха в съботното обзорно предаване на телевизия СКАТ с водеш Петър Солаков. Представено бе юнашкото движение и възстановяването му като Сдружение "Български юнак" и мястото му в съвременния свят.

  12 Април Проведе се конференция по сигурността на учениците и децата организирана от Синдиката на Българските Учители с предс. Янка Такева. Установиха  се множеството контакти с учители и НПО,  както и единство в мисленето за бъдещата ни съвместна дейност.СБУ подписа споразумението за съвместна дейност със СБЮ.

 2017 8 Април    

Празник по случай 20 години юнашка дейност на Елисавета Стефанова, учител в 33 СОУ Люлин - член на СБГД "ЮНАЧЕ". За по-малко от 2 часа в салона на училището изпълнен с родители и техните деца, Ели представи 17 композиции с участието на повече от 60 деца. Феерията от пъстри екипи, цветя, воали и цветни ленти, обръчи и топки, старанието на първолаците да се равняват с големите юначета, съзвучен музикален съпровод, придружен с искрящите от усмивки детски лица завърши с общо хоро с просълзените родители. Председателят на Сдружение "Български юнак" змс Никола     Проданов поздрави децата и родителите продължаващи юнашките традиции и награди Елисавета за нейния всеотдаен труд и юнашко сърце, с най-високото ни отличие медала „Юнашка слава”. Събраните в залата четири поколения  юнаци, 94 годишният Цветан Радков- юнак от ІІ Мъжка гимназия  София 1942 г.и доброволец на фронта, 70 год.– Никола Проданов – европейски и световен шампион по гимнастика, Елисавета Стефанова – съвременният дамски „Луи Айер”и десетгодишните й  възпитаници, дълго аплодираха своята учителка Елисавета и демонстрираха възраждането на  ЮНАШКОТО ДВИЖЕНИЕ.

 

2017 31 Март    се проведе среща с Министъра на образованието и науката проф. Николай Денков. Председателят и секретарят на СБЮ представиха сдружението и неговите стратегически цели. Установи се пълно съвпадение на основната задача на СБЮ и МОН, в лицето на министър Денков – духовно, нравствено и физическо възпитание на учащите и професионалната ориентация на българското училище. Това бе първата среща с министър на образованието от възобновяването на СБГД – 22 години.

    2017 29 Март -  В големия салон на Централния военен клуб се проведе тържествено честване 95 годишния юбилей на адмирал Иван Добрев. В изпълнения салон адмиралът получи десетки поздравления и подаръци. Поместваме поздравлението на СБЮ, поднесено от секретаря Д.Шипковенски.

УВАЖАЕМИ  ПРИСЪСТВАЩИ,           От името на Сдружение "Български юнак" и нашият председател европейския и световен шампион по гимнастика Никола Проданов,  изказваме нашите най-сърдечни поздравления на адмирал Иван Добрев, по  случай  95 годишния му юбилей.                Тази година се навършват  И 80 години от участие на адм. Добрев в юнашкото движени,  започнало във Варненската Мъжка гимназия през далечната 1937г. Когато юнашките традиции попият в юношеските сърца, те остават за винаги и дори подсъзнателно те се развиват и изграждат личността. Така след години юношата става командир на чета, отряд, на зона. В Морското училище командва дружина, после ескадрен миноносец, дивизиони и става командващ на българския военен флот. А когато става заместник министър и отговаря за спорта в армията, юнашките традиции прерастат в най-мощното спортно движение в страната. Духовното и патриотично възпитание в армията на младите български поколения, физическото и нравствено възпитание формираха жизнеността на нацията, стават основа на националната сигурност на България.

         За празника на Флота миналата година адм.Добрев бе удостоен с най-високото отличие на Сдружение "Български юнак"   медалът  „ЮНАШКА  СЛАВА” . Днес удостояваме адм. Иван Добрев като  „ПОЧЕТЕН ЮНАК – СТАРЕЙШИНА” , ЧЛЕН НА ОБЩЕСТВЕНИЯ  СЪВЕТ  НА С Б Ю . За  нас  Сдружение "Български юнак",  за С О С З Р, за всички присъстващи в залата няма по-голяма гордост от това,  че Адм. Добрев е дояенът на ПОЧЕТНИТЕ ЮНАЦИ – СТАРЕЙШИНИ  в страната продължаващи да участват със своя пример, работа и  съвети в Обществения съвет на  С Б Ю .

         Адмирал Добрев,  приемете още веднъж нашите адмирации  и бъдете все така жизнен в нашите  юнашки  редици. И нека никой да не се съмнява, че в основата на  Вашата жизненост е  юнашкият Ви  Български  дух, юнашката Ви физическа закалка.     Поклон пред Вашия жизнен пример!

 2017 24 Февр. - Екип на Военният Телевизионен Канал   и секретарят на СБЮ Дочо Шипковенски посетиха Каменоделското училище в гр. Кунино. Създадено през 1923 г. то е единствено в България и второ в Европа. За СБЮ неговите възпитаници ще са тези, които ще записват историята ни на вечния документ - камъка. Директорът Стефан Стефанов скулптор ни запозна с кабинетите, с Румен "юнак", спечелил първи места в редица състезания, с Филип ваящ в момента 2-метрова фигура на Св. Михаил. С него говорихме за бъдещото професионално

ориентиране на младите дизайнери, за духовното, патриотичното и   физическо възпитание. За десетките негови възпитаници   пръснати по целия свят, за отношението на държавата към тази уникална школа за творци и българщина. Накрая подписахме между училището и СБЮ Споразумение за съвмесна дейност при развитие на юнашките традиции. Заснетото интервю с директора Стефан Стефанов, с неговите ученици ще видите  в YouTube  ТУК .http://www.youtube.com/watch?v=sdCtaFQbI6A - в архива на ВТКанал.

 

 

   2017 18 Февр. -  Във връзка с Програмата за изпълнение на Общинската стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта, одобрен бе проект на тема:,,Гимнастика в район Красна поляна - едно     започнато начало". Toй бе разработен по Програмен приоритет: Проекти, насочени към извънкласни и извънучилищни дейности в областта на физическото възпитание, спорта и здравословния начин на живот за деца и ученици, детски градини и училища - ,,Спорт в училище", в подкрепа на ,,София- Европейска столица на спорта -2018г.". Кандидатстваща институция: 17СУ,,Дамян Груев" с ранно чуждоезиково обучение. Ръководител на проекта: Маргарита Донева - Старши учител по ФВС. Проектът е в изпълнение от Окт.2016 г. До момента сме посетили 4 детски заведения и 1 училище. Осъществихме едно събитие, съвместно с майките на гимнастичките- ,,На гимнастика с мама", на което присъства ръководството на училището.Специално направихме тениски за всички участници.

        2017 7 Февр. - 8:30 - 9:05 Телевизия  АЛФА - предаване за историята на "Юнашкото движение", възстановяването му като Сдружение "Български юнак", защо като Сдружение и основни цели. Представи секретарят на СБЮ инж. Дочо Шипковенски. Интервюто може да се види в сайта на "Телевизия АЛФА" от менюто "Видео" - Добро утро България (7 Февр.).

   2017 26 Януари  - 90 СОУ „Ген.Хосе де Сан Мартин” – Люлин има    3 военно патриотични юнашки класа под ръководството на полк. оз Цветан Радков – председател на СОСЗР Люлин и специално отреденият ръководител Борислава Тодорова. Тази година се добавиха още 2 класа „Люлински юначета” 1а и 1б класа с учителка Богдана Михайлова. 90 СОУ и СОСЗР-Люлин "Ген. Г.Вазов" подписаха СПОРАЗУМЕНИЕТО за съвместна работа със СБЮ при физическото, нравствено и духовно развитие на поколенията Български младежи.

 

 2016 20 Дек.    30 мин. предаване по Военен Телевизионен Канал –рубриката - "ПРЕДАВАНИЯ" -  „Войнишки разкази” – „Забравените юнаци” – предаване за забравения  73 г. и невъзстановен войнишки паметник на „Юнак-Легионер 1912” в София, както и за създаденото Сдружение "Български юнак", възобновяващо юнашкото движение. Участват Жанет Митева, Никола Проданов, Дочо Шипковенски. Предаването е в интернет архива на ВТК виж  ТУК .

 

    2016  26 Ноем.   На тържествения концерт по повод   откриване на   паметника на В.Левски в двора на Военната академия „Васил Левски” 20 юначета от  СБГД 33 училище София-Люлин с ръководител Е.Стефанова изпълниха юнашки композиции със знамена.Пред паметника е юнашката група от Велинград и майор оз Златев, координатор за Община Велинград, възстановили паметника на връх Велийца "5 Окт.1912г.". в Родопа планина.

  

                                

    2016 11 Ноем.   Представителна група от членове на СБЮ посети  Зографския манастир в Света гора и освети устава, химна и символи на Сдружение "Български юнак" . Бяхме посъветвани да започнем в Якоруда с един Тракийски спортно творчески юнашки център, който да възпитава децата и младежите в благочестие, нравственост и физическо здраве. А времето ще покаже ще има ли монашеско братство и кога.

 

      2016 21 Окт.   В Лом се чества 25 години на Българо-швейцарското дружество „Луи Айер”. СБЮ връчи на дружеството почетна грамота и пожела успешно възстановяване  на „Дунавски юнак” създадено преди 122 г. На фотоса Никола Проданов, внука на Тодор Йончев с почетна грамота от СБЮ и Зоя Апостолова с медала "Юнашка слава". Постъпиха молби от първите ломски члена на СБЮ.

    2016 5 Окт.  На вр. Велийца на 10 км. от Юндола се проведе поредния събор в                                   

памет на загиналите 42 български войни в първия ден на войната 1912г. Юнашката група от "Традиция" - Велинград, кмета на града, свещеникът от Якоруда, запасните офицери от Пазарджишки окръг и много граждани почетоха героите.

 

 

    2016 6 Септ.   В Пловдив юнашката чета към „Тракийското дружство”  под ръководството на ген. оз Нонка Матова участваха във вечерната тържествена проверка посветена на деня на „Съединението” . От 2012 г. те възстановиха една забравена традиция за участие на юнашки представителни части в тези тържествени церемониали, записано  в устава на Българската армия.

 

     160902 - Днес се навършват 100 г. от смъртта на Луи Айер, край Дойранското езеро, като полуротен командир на 5 рота от 33 Свищовски полк в състава на 9 Плевенска дивизия. Погребън е в българските войнишки гробища на с. Чаушли  Струмска околия.   ПОКЛОН  и  вечна му памет !   

 

                            160901  - В Столичната библиотека беше представена  книгата на Зоя Апостолова, Марк Летау и Светослав Стефанов "Трите живота на Луи Айер". Присъстваха много граждани, н.п. Денис Кнобъл посланикът на Конф.Швейцария и българи гости от Австралия, Германия  и Швейцария. По решение на УС на СБЮ председателят Никола Проданов награди г-жа Зоя Апостолова за десетилетната й сърцата пропаганда на юнашкото движение с медала "Юнашка слава".

 

   160812 - 15  - Празникът  на флота и Сдружение „Български юнак”

   Групата ветерани от Клуб "Военни моряци" –  СОСЗР София (съучредител на Сдружение "Български юнак" ) бяха на посещение във Варна по повод празника на ВМС (12-14 Август). В групата (39 д.) водена от кап.Iр.оз Георги Методиев председател на клуба,  участваха и членове на СБЮ   от други организации съучредители както и четирима млади юнаци (внуци на ветераните на 7 до 23 год.).       В плана на групата на СБЮ влизаха задачи като:   - установяване контакти с варненската спортна общественост с цел възобновяване на варненското д-во "Черноморски юнак";   - награждаване с почетния медал "Юнашка слава", адм.оз. Иван Добрев (дългогодишен командващ флота и зам.министър на отбраната) и д-р Тодор Анастасов (почетен председател на Съюза на ветераните от войните) и двамата членове на д-во "ЮНАК" от 1935 г., змс Любен Михайлов (участник в две олимпиади Рим и Токио, преподавател и треньор по гимнастика в града) и адм.оз Васил Янакиев (16 г. командващ на флота, изтъкнат спортен деятел във Варна), за тяхната дългогодишна дейност и заслуги при спортното и патриотично възпитание на българската младеж;   - издирване данни за живота и дейността на Алоис Бюнтер –швейцарец учител във Варна.

    На 13 Август (събота) със съдействието на Военноморския музей се проведе тържествената церемония по връчване на медала „Юнашка слава” и почетната грамота на четиримата почетни юнаци от гл.секр.на СБЮ Дочо Шипковенски. За това бяха уведомени медиите. Освен групата ветерани от София присъстваха председателят на „Черноморски юнак” Тодор Тодоров, журналисти, представители на обществеността и флота. Пълната информация за срещите с представителите на флота и обществеността вижте в отделно меню.

     160602 - гр. Лясковец ХІІ Национален Олимпийски събор "ЮНАЧЕ"          

   160517  - На 17 Май  Денът на спрорта - от 16:00 в храм "Св.София" се освети знамето и химна на СБЮ.

    От 18:40 се проведе тържествения церемониал и концерт посветен на СБЮ, под патронажа на вице президента на РБ г-жа Маргарита  Попова, със съдействието на Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта. Деца от 1 - 4 клас от клубове "Юначе" от градовете Лясковец, Шумен,   Свиленград и София изпълниха юнашки композиции. Фолклорната група "Бисерче" от 88 у-ще София внесе феерията на българските ритми, движения и цветове. Хор "Арфа", ерменския хор "Гърунг" от Шумен и Еврейския хор от София с Лика Ешкенази и Етиен Леви поздравиха 12-те наградени с  медала "Юнашка слава" олимпийски и световни призьори и техните треньори. Младият бас Борислав Бошкилов изпълни за пъви път химнът на СБЮ - въодушевената зала стана на крака и аплодира певеца и химна. Концертът завърши с изключителните изпълнения на Мая Нешкова и сестри Икономови. В залата бе раздаден нулевият брой на вестник "Български юнак". Залата бе препълнена, а малките юначета с техните пъстри трибагрени екипи щъкайки из залата и входовете придадоха невероятен емоционален дух.

   Чрез Гугъл трябва да чуете интервюто на Председателя на СБЮ Никола Проданов - ( Народен спорт Варна Проданов ) обобщаващо важни неща за СБЮ.

   В неделя 22 Май по телевизията  EVRO Com  от 20 ч.ще започне излъчването на филма за концерта.

   За повече информация вижте отделна страница в Менюто на СБЮ.

   160506 - Програма на тържествения церемониал 17 Май 16:00 - освещаване знамето на СБЮ в храма "Св.София", поднасяне цветя пред паметника на Незнайния войн. Край 17:00

     Церемониал и концерт  в зала Универсиада, под патронажа на вице президента на Република България г-жа Маргарита Попова. 

   Начало 18:00 - Откриване и приветствия от официалните лица, 

   - Церемония по внасяне на знамето, олимпийския огън, предсавителни юнашки групи

   - Изпълнение химните на Република България и химна на „Български юнак“ 

   - Масови гимнастически композиции на сборни групи „ЮНАЧЕ”-120 юначета от Свиленград, Шумен, Лясковец и София,   

   - Хорови изпълнения под мотото „Етническа толерантност“, Еврейски хор „Дуо секанто”, Арменски хор "Гърунг"-Шумен, хор на руската общност, хор „Арфа“, хор "Гусла", изпълнения  на Мустафа Чаушев и..., завършват