Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

            През 1996 в град Якоруда се създава Фондация „Св. Георги Победоносец”. Нейн председател става учителят пенсионер  от местното училище Живко Сахатчиев. Целта е построяване на Църква на мястото на опожарената през 1666 г. потурчена Якоруда, днес само ливади в една закътана долчинка. Само след две години на 17 май 1998 г. Неврокопският владика Натанаил освещава завършената църква „Св. Георги Победоносец”.

     Окончателното вътрешно изписване продължава още 2 години. Уважаеми Българино, не може да се предаде, да се преразкаже, това което описва самият Живко Сахатчиев в книгата си „Якоруда българската драма” от 490 до 500 страница.

     Ще научите за шестимата якорудчани от Управителния съвет и другите след тях дарили каквото могли. Кои 1000 лв., кои труд, кои милиони лева. За прегърбената и едва движеща се баба Мария, дарила всичките си скътани парици. За благодарното варненско семейство Банкови. За помощта на директора на Националния  исторически музей. За дарените агнета от българите мохамедани за курбана, за събаряния няколко пъти кръст и рязаните електрически кабели, за дарения от кметството и кмета Мохарем Осман персийски килим. За българката мюсюлманка с букетчето полски цветя, преклонила в безмълвна почит глава пред входа на църквата.

     Не може да се предаде трепетът и дълбоката душевност на този разказ, представен в най-добрия образец на краеведска творба, дело на този изключителен Българин Живко Сахатчиев. Затова прилагаме 10-те страници от книгата, сами да изпитате тези чувства.

     Единадесет години по-късно възникна идеята до църквата да се основе манастир, да се оживи и навеки възстанови това благословено от Бога, природата и вселената място. Не знаем дали ще постигнем ускорени срокове, с които бе построена черквата? Ще се опитаме в наличното малко място да съберем това, което изисква един скромен манастир.

     Прилагаме няколко снимки на църквата „Св. Георги Победоносец” и околността. Ще съберем и спомоществователи за реализирането на проекта.

         Затова очакваме Вашето съдействие и финансова подкрепа.