Автоцентър АВТОМАТИК
уеб дизайн Алина Дизанйн Студи

Последна актуализация

16 12 22

Инициатива на Общобългарска фондация

"Св. Георги Победоносец"

   Очакваме предложения за изграждането на мемориален комплекс, на 10-те швейцарски учители по гимнастика (дошли в България през 1894 г., които са  създатели на десетки Юнашки дружества в Македония и Царство България. Те поставиха основите на организираното модерно физическо възпитание на младежта и възникването на разнообразни спортни клубове), на българските ЮНАЦИ участвали в създаването и развитието на  Движението Юнак - на българите и спорта.

                    Към идеята до момента се присъединяват:

  - Преподаватели от НСА,  жур. Светослав Стефанов ("Трите живота на Луи Айер"), граждани

  - Сдружение "Български юнак" с председател змс Никола Проданов (3 Дек 2015)

  - Съюз на българските гимнастически дружества "ЮНАК" (1995) с председател Иван Сотиров.

   - Българо-швейцарското дружество "Луи Айер" (1991) в град Лом с председател г-жа Зоя Апостолова.

   - Студентски клуб "Българска история",   Отделни Българи.

   - Каменоделско училище - Кунино, дир. Ст.Стефанов

   Като най-подходящо място за предлагания Мемориал на Швейцарските учители се очертава градинката зад метростанция "Стадион В.Левски",  Градинката е и част от имота на Дружество "Юнак" - 40 дк. подарени от цар Борис ІІІ  на дружеството, в памет на  легиона "ЮНАК-1912" и юнаците под 18 години участвали като доброволци в армията и "Юнашките дружини" на Македоно-одринското опълчение и загинали през 1912-13 г. Тези деца са отишли с родители или близки в църквите за да си извадят нови кръщелни свидетелства, "потвърждаващи" че са над 18 години, за да им се разреши да се запишат като доброволци в армията, в Юнашките дружини.

  Вечна памет и дълбок поклон пред тези Юнаци.                            

  Те заслужават признание и почит за техния скромен и всеотдаен подвиг.   Теренът над метростанцията, където се предлага оформянето на Мемориала .

   За съжаление имотът е отнет от дружество "Юнак", но не е реституиран. По малко от половината е използвана за обществени цели (Стадиона и метростанцията), но остават повече от 24 декара, които трябва да се върнат на "ЮНАК". Мемориалът също е за обществена полза, нали!

    По предложение на министъра на образованието Георги Живков през 1893 г. са поканени 10 швейцарски учители по гимнастика. На 25 май 1894г. 9 от тях пристигат водени от Жорж Рамю. Посрещат ги двама швейцарци, проф.Оден преподавател по френски в София и един учител пристигнал по-рано Шарл Дюванел.

     Луи Айер                     -  1894 - Лом, Силистра, Русе. 2. 9. 1916 загива като офицер при отбраната на Дойран (на 51). Погребан край с.Чаушли

     Даниел Бланшу           -  1894 - Кюстендил, 1904-София, 1908-13 Отоманска Македония, 1913-София, погребан 1945 (на 85) в София с изключителни почести.

     Алоиз Бюнтер              -  1894 - В.Търново, 1900-Варна  През 1926 г. Варненска Община му построява дом до Морската градина. Умира 13. 3. 1934 (на 71),Погребан в   Морската градина (старите гробища) с високи почести.

     Жак Фардел                -  1894 - Казанлък, 1906-София, сътрудник на Мин.Външни работи, 10. 7. 1941 почива в София (на 81г.), погребан с високи почести.

     Шарл Шампо                -  1894 - София, наранява се при демонстрации в София 1897 и заминава за лечение в Швейцария. Той е първият представител на България в Първите съвременни Олимпийски игри 1896г. в Атина. Поддържа активни връзки с Юнашките дружества в България до края на живота си.

     Емил Кюпфер               -  1894 - 7. 1897 напуска Габрово, заради висок професорски пост в Швейцария, владее отличен български език, защитава българската кауза в швейцарските вестници до края наживота си.

     Август Бекер               -  1894 - 12. 7. 1896 напуска Пловдив, България

     Жорж де Режибюс       -  1894 - 12. 7. 1896 напуска Варна, България

     Виктор Роберти            -  1894 - 18. 7. 1895 (28) умира в Бургас

     Шарл Дюванел             -  пристигнал през март 1894 - 1. 10. 1899 напуска Русе, за Гюргево

            Тези швейцарски учители създали, възпитатели и вдъхновители хиляди Български ЮНАЦИ, заслужават дълбок "поклон" навеки, докато съществува България.

                                                                       Очакваме Вашата помощ и съпричастностНАБИРАНЕ СРЕДСТВА

        Идеи и предложения изпращайте на адрес  fondacia.svgeorgi@gmail.com ,  bgyunak-yc@abv.bg

20 Дек. 2016  По ВТК (Военно телевизионен канал) бе представен 30 минутен репортаж за забравения 73 години войнишки паметник "ЮНАК-Легионер 1912", разрушен на 10 Яну. 1944 при нощната и дневна безмислени бомбардировки на София от англо - американската авиация. Участваха Жанет Минева - историк, змс Никола Проданов - председател на СБЮ и Дочо Шипковенски -секретар на СБЮ. Бяха направени конкретни предложения за възстановяване на паметника и построяване на Мемориален комплекс на швейцарските учители по гимнастика и българите  създатели на първите юнашки дружества - 1895-8 г.

 1 Сеп.2016  В "Трите живота на Луи Айер" един от авторите жур.Св.Стефанов цитира идеята, показва идейния поект и се присъединява към идеята. Очакваме официално да се обяви проектантският колектив за новия цялостен проект на Борисовата градина, където е отнетият имот (игрище Юнак) и предложеният терен за мемориала.

Юли 2014   Брошурата посветена на 10-те учители, движението ЮНАК и Българо-Швейцарското приятелство е готова за превод и печат. За съжаление най-състоятелните фирми от Българо-швейцарската търговска камара не проявяват никакъв интерес към това начинание. Първите граждани-скромни дарители се явиха. Така е било много често!

30 Май 2014  Предвижда се есента да се проведе честване на 120-та годишнина от идването им в България и откриване на кампанията за масово събиране на средства за Мемориала.

Май 2014  Предстаена е една идея за Мемориала, която да провокира свобода на мисълта!

     21 Яну. 2014    Предложено е мемориалът на Швейцарските учители да обединява почитта към  Луи Айер, Даниел Бланшу и другите учители заедно със заслужилите българи като Тодор Йончев и други, с което се обединява почитта и вечната признателност към тези достойни българи и швейцарци, за заслугите им към движението "ЮНАК" и Българския спорт.

     Дек. 2013      В чест на 120 годишнината от пристигането на швейцарските учители в България се предвижда издаване на брошура описваща дейността на тези достойни мъже в името на спортна България, в името на България. С подчертаване дейността на Луи Айер и Даниел Бланшу, като организатори на юнашките доброволци, основа на Македоно-одринското опълчение. Предстои издаването.

     Дек. 2013     Организира се Обществен съвет за трите паметника: ЮНАК-1912,  Луи Айер,  Швейцарски учители.